Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gorbačov podpořil anexi Krymu. Ukrajinci mu na pět let zakázali vstup do země

Autor: ČTK, mb - 
26. května 2016
16:20

Ukrajina zakázala bývalému sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi (85) na pět let vstup do země. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská média s odvoláním na informaci kontrarozvědky SBU. Krok je podle SBU odplatou za Gorbačovovu veřejnou podporu sjednocení poloostrova s Ruskou federací.

„Jsem vždy pro svobodný projev vůle lidu a na Krymu chtěla většina znovusjednocení s Ruskem,“ řekl Gorbačov v rozhovoru pro britský list The Times. „Být na místě Vladimira Putina, postupoval bych stejně,“ dodal.

Prohlášení vytočilo úředníky na Ukrajině a státní aparát se rozhodl posledního sovětského vůdce „potrestat“ zákazem vstupu na Ukrajinu na pět let. Mluvčí SBU Olena Gitljanskaja novinářům řekla, že rozhodnutí označit pětaosmdesátiletého bývalého politika za nežádoucí osobu je motivováno „zájmy zajištění národní bezpečnosti“.

Gorbačov ruskou politiku vůči Ukrajině podpořil už několikrát a mnoho ukrajinských poslanců opakovaně vyzvalo k bojkotu jeho osoby. Na tyto návrhy bývalý sovětský vůdce odpovídal konstatováním, že na Ukrajinu beztak nejezdí a ani jezdit nehodlá.

Po středečním propuštění ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové (35) na svobodu ukrajinský prezident Petro Porošenko (50) triumfálně prohlásil, že „Ukrajina získá Krym zpět stejně jako Nadiju“.

Rusko ovšem už dříve varovalo, že jakýkoliv útok na Krym bude vnímat jako útok na Ruskou federaci. Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová (40) pak řekla, že tato otázka je „uzavřena navždy“.

Kyjev a Západ trvají na tom, že Rusko získalo Krymský poloostrov v roce 2014 anexí. Moskva poukazuje na fakt, že na Krymu proběhlo referendum a občané si zvolili návrat do Ruska. Ruský prezident Putin (63) také připomněl precedens Kosova, kde žádné referendum neproběhlo a území bylo Srbsku odňato proti jeho vůli.

dumik ( 26. května 2016 17:51 )

to je vaše dílo, pane Gorbačove. jinak ale myslím, že nějaké tlachání kohokoliv na Ukrajině je mu lhostejné, asi se do té bídy tam nechystá a taky-... kde bude za pět let konec celé kyjevské juntě

Zobrazit celou diskusi