Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krejčíř usnul u soudu. Šťouchli do něj, právník si stěžoval na budíček

Autor: ČTK, kal - 
26. května 2016
14:55

Proces s Radovanem Krejčířem v případu vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy trvá v Jihoafrické republice už více než 140 dní. A vypadá to na další vleklou soudní bitvu, napsal ve čtvrtek jihoafrický list The Star. Zdlouhavá soudní líčení unavila i samotného Krejčíře: ve středu v Johannesburgu na lavici obžalovaných usnul a jednání muselo být odloženo.

Z vraždy Issy byly dosud kromě Krejčíře obžalovány další čtyři osoby - Nkanyiso Mafunda, Siboniso Miya, Mfaniseni Siphiwe Memela a Mike Grigorov. Issa, přezdívaný Black Sam (Černý Sam) nebo Cripple Sam (Mrzák Sam), byl považován za Krejčířova pobočníka a podle jihoafrických médií obchodoval s drogami.

Prokuratura tvrdí, že Krejčíř dlužil Issovi peníze a raději ho dal zavraždit, než aby mu je musel vracet. Čech jakoukoli vinu odmítá. Případ se před soud dostal loni v únoru.

Proces již několik týdnů brzdí nejrůznější procedurální body. Řešilo se například, zda obžalovaní budou mít v soudní síni pouta. Obhajoba také obvinila prokuraturu, že nezveřejnila důležité důkazy a že tak obžalovaným upírá právo na spravedlivý proces, neboť advokáti se nemohou řádně připravit.

Když se ke stížnosti obhajoby ve středu vyjadřoval státní zástupce Lawrence Gcaba, své prohlášení nedokončil, protože soudce upozornil na spícího Krejčíře. „Obviněný číslo čtyři spí,“ řekl soudce směrem ke Krejčířovu advokátovi. Jeden z mnoha příslušníků bezpečnostních složek přítomných v soudní síni následně Krejčíře šťouchnul a probudil ho.

Čechův právník již několikrát před soudem upozornil, že dojíždění do soudní síně je zdlouhavé a že Krejčíř musí vstávat velmi brzo. Ve středu právník prohlásil, že je jeho klient unavený.

Radovan Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v této africké zemi zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což Krejčíř dostal 35 let vězení.

Případ se týkal únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. V Česku byl mezitím odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání