Průzkumy probíhají v Praze již několik let a jejich úkolem je zjistit hned několik důležitých faktorů. „Podobné průzkumy se provádějí nejen v lesích, ale i v parcích již více než 10 let. Součástí průzkumů je i dotazníkové zjišťování názorů návštěvníků, jejich nároků, požadavků nebo nápadů na zlepšení stavu. Sledují se také trendy a změny v počtu a chování návštěvníků, důvody návštěvy lesa, či například faktické počty jednotlivých kategorií návštěvníků jako jsou lidé se psy, s kočárky, cyklisté, bruslaři nebo běžní návštěvníci,” uvedl pro Blesk.cz Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy. Výsledky těchto zkoumání potom magistrátu slouží k případné úpravě mobiliáře, jeho počtu, rozmístění, druhu povrchu cestní sítě a mnoho dalšího.

423 tisíc korun zaplatí magistrát za monitoring příměstkých lesů

Od letošního až do příštího května bude vysoutěžená firma jeden den v každém měsíci sledovat všechny důležité vstupy do třech městských lesů. Těmi budou Divoká Šárka, Hostivaře a Obora Hvězda, přičemž Praha za to zaplatí necelých 423 tisíc korun. Návštěvníkům potom v každé lokalitě firma rozdá na 350 dotazníků. „Základem je zjišťování návštěvnosti v průběhu 12 měsíců, a to buď takzvanou velkou sčítací akcí, kdy jsou obsazeny všechna vstupní místa Hvězda (8 míst), Hostivař (12 míst) a Divoká Šárka (6 míst) nebo sčítáním na nejfrekventovanějším místě v každém lese,” řekl Hofman.

Za vstup do lesa Pražané platit nebudou.
Autor: David Malík
Lidé se ale do budoucna nemusejí bát, že by cílem průzkumu pražských lesů bylo placení vstupného na uvedená místa. „Rozhodně se neplánuje zpoplatnění vstupu do lesa, neumožňuje to ani český právní řád – volný vstup do lesa je zakotven přímo v lesním zákoně,” dodává Hofman.

Výzkum, který si nechal udělat magistrát v roce 2005 ukázal, že Pražané by byli ochotni za vstup do lesa zaplatit 10 korun. Ukázal ale i to, že největší vytíženost městských lesů je na jaře a v září, naopak opuštěné lesy bývají překvapivě v době letních prázdnin. O víkendu potom tvoří desetinu příměstských lesů běžci a v týdnu se běhu věnuje až 16 procent běžců.

Pro obyvatele metropole je les oáza klidu. Pro zvěř a přírodu turisté ohrožením

Pro mnohé Pražany jsou příměstské lesy centrem klidu a oázou relaxu. Pro les jsou ale turisté velkým ohrožením. Častou návštěvou trpí nejen zvěř, ale trpí i vegetace.