Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bachory ohrožující planetu: Krávy na antibiotikách produkují 2x víc metanu

Autor: ČTK, bud - 
26. května 2016
08:10

Metan je jedním ze skleníkových plynů, který výrazně přispívá ke globálním změnám klimatu. A hnůj krav, které dostávají antibiotika, obsahuje až dvojnásobné množství metanu než exkrementy skotu, který tyto léky nepožívá. Ve studii zveřejněné v prestižním časopise britské Královské společnosti Proceedings B to uvedl mezinárodní tým vědců.

Pokus vědci provedli na deseti kravách, z nichž polovině podávali tetracyklinová antibiotika běžná v živočišné výrobě. Ve hnoji skotu, který léky konzumoval, následně nalezli 1,8krát více metanu. U produkce oxidu uhličitého a oxidu dusného (rajský plyn) výrazné změny nenastaly.

Ke vzniku většího množství metanu ve vnitřnostech skotu dochází podle studie zřejmě kvůli tomu, že antibiotika ničí bakterie, a zároveň tak umožňují vyšší aktivitu rezistentních mikrobů, kteří metan produkují. Přesné příčiny zjištěného jevu ale vědci nadále zkoumají.

Převážná část metanu, který skot uvolňuje, odchází z jejich těl během říhání. Vědci proto nadále prověřují i to, zda antibiotika zvyšují koncentraci metanu i v tomto případě.

Plyn vzniká v bachoru

Metan vytvořený skotem výrazně přispívá ke globálním změnám klimatu. U přežvýkavců tento skleníkový plyn vzniká mikrobiálním rozkladem celulózy v bachoru. Ve hnoji tento proces ještě nějakou dobu pokračuje, a metan se tak z něj nadále uvolňuje.

Studie může ale přispět k tomu, aby si zemědělci uvědomili nutnost omezení nadměrného užívání antibiotik v živočišné výrobě. To totiž podle něj vede nejen ke globálním klimatickým změnám a vyššímu znečištění ovzduší, ale i k větší rezistenci lidského organizmu vůči antibiotikům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi