Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Berlín chce zaměstnat uprchlíky: Dostanou přednost i před Čechy

Autor: ČTK, mb - 
28. května 2016
20:49

Německá vláda přijala návrh integračního zákona. Norma usnadní přístup uprchlíků na pracovní trh, protože ruší dosavadní pravidlo, které upřednostňovalo Němce i další občany Evropské unie. Úřady také budou moci migrantům nařídit místo trvalého pobytu, aby se předešlo vytváření ghett. Na tiskové konferenci to dnes řekli ministr vnitra Thomas de Maiziére (62) a ministryně práce Andrea Nahlesová (45).

„Považuji za milník, že vláda schválila integrační zákon, který se řídí heslem 'podporovat i požadovat',“ řekla Merkelová. „Budeme připravovat nabídky pro uprchlíky ohledně přístupu na pracovní trh a ohledně přístupu k zaměstnání odstupňované podle toho, jakou mají perspektivu zde zůstat. Na druhou stranu ale očekáváme, že tito lidé nabídku na integraci přijmou,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová (61).

„Získání práce je nejlepší způsob, jak se integrovat do společnosti. Odstraňujeme proto překážky, které nyní zaměstnávání uprchlíků brání,“ řekla Nahlesová. Vláda podle ní poskytne prostředky pro vytvoření 100 tisíc pracovních míst určených přednostně pro migranty, kteří teprve čekají na vyřízení azylového řízení, aby jim umožnila jednodušší první vstup na pracovní trh.

Integrační zákon zároveň zruší dosavadní ustanovení, podle kterého musely úřady před nabídnutím pracovního místa uprchlíkům prokázat, že o ně nemají zájem Němci ani občané jiných států Evropské unie žijící v Německu. Ochrannou lhůtu však podle Nahlesové bude možné ponechat v určitých regionech, které trpí vysokou nezaměstnaností. O výjimkách budou rozhodovat zemské vlády.

Integrační kurzy, v nichž se běženci seznamují s němčinou a s německým způsobem života, budou nově povinné. Těm, kdo účast v kurzech odmítnou, bude hrozit krácení vyplácených příspěvků. „Lidé, kteří u nás chtějí dlouhodobě zůstat, se musí aktivně snažit o integraci a musí přijmout naše hodnoty,“ řekl de Maiziére.

Aktivní přístup k integraci bude v budoucnu také jednou z podmínek pro udělení dlouhodobého povolení k pobytu. Pro jeho získání také bude nutné, aby se imigranti dokázali sami uživit a aby měli zajištěné bydlení.

De Maiziére také potvrdil, že úřady budou přistěhovalcům určovat pevné místo trvalého pobytu. „Pokud se imigranti usadí v místě, kde převládá komunita hovořící jejich rodnou řečí a vyznávající jejich náboženství, vede to ke vzniku ghett a paralelních společností. Přesně tomu chceme zabránit,“ řekl ministr. Podle něj se však bude při určování místa pobytu zohledňovat udržení rodin pohromadě.

Integrační zákon, který vláda přijala a o němž ještě bude muset rozhodnout Spolkový sněm, je první německou normou určující pravidla pro začlenění přistěhovalců do společnosti.

Vláda zákonem reaguje na situaci, kdy loni do Německa přišlo 1,1 milionu uprchlíků a v letošním roce dorazilo už dalších 200 tisíc. Odborníci upozorňují, že je třeba tyto lidi co nejrychleji zapojit do práce, aby se usnadnila jejich integrace do společnosti a předešlo se vytváření ghett.