Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dětští lékaři v ohrožení? Novela děsí rodiče i řadu odborníků

Autor: sou, všm - 
25. května 2016
05:48

Návrh novely zákona týkající se sloučení lékařských oborů v rámci českého zdravotnického systému, prošel prvním čtením Poslanecké sněmovny. Ne všechny navrhované úpravy jsou ale v souladu s přáním českých pacientů, lékařů a odborníků. Největší kontroverzi vyvolává spojení dvou pediatrických oborů - Dětské lékařství a Praktický lékař pro děti a dorost (PLDD) - do obecné pediatrie. Praktici hrozí, že poklesne kvalita péče o malé pacienty.

Zatímco nyní musí studenti PLDD povinně absolvovat při přípravě na atestaci roční praxi v ordinaci zkušeného kolegy, při sloučení oborů do obecné pediatrie by se tato praxe mohla zkrátit minimálně na polovinu své nynější doby. „Neděláme si plané naděje, že rozsah náplně bude stejný, jako je nyní v našem samostatném oboru z hlediska potřebnosti znalosti pro každodenní a samostatnou praxi v ordinaci PLDD,“ uvedla pro Blesk.cz předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. 

Studenti, kteří se PLDD zvolí, si podle ní plně uvědomují nutnost dostatečného vzdělání. „Pokud se ptáme absolventů našeho programu, zda považují rok praxe v jeho průběhu za dostatečný, mnozí by ještě přidali,“ upřesnila Hülleová s tím, že je nutné si i uvědomit, že byť se praxe v odborných ordinacích zkrátí, tak soukromou ordinaci si budou moci noví pediatři otevřít až po zhruba pěti letech namísto nynějších čtyř.

Studenti toužící po vlastní ordinaci budou volit raději péči o dospělé

Například všeobecné praktické lékařství ovšem vygeneruje praktikujícího lékaře už za tři roky. Je tak velmi pravděpodobné, že studenti, kteří si budou chtít co nejdříve otevřít vlastní ordinaci, místo „obecné pediatrie“ raději zvolí obor primární péče pro dospělé.

Návrh vzbudil rozruch i mezi rodiči. Silná protestní akce vyústila až v sepsání petice, kterou už nyní podepsalo přes 105 tisíc lidí. Pro zachování současného systému má mluvit například i to, že průběžná péče o dítě pouze jedním lékařem může kupříkladu odhalit některé negativní jevy v rodině či špatnou péči o dítě – např. týrání, či zanedbávání.

Nejsilnějším argumentem je pro mnoho signatářů petice také důvěra v praktického pediatra. „Pro mě, jako pro matku, je důvěra v lékaře podstatná a nedocenitelná. Naše paní doktorka zná mě i mé děti od jejich narození, a proto mi vždy vše dokáže vysvětlit,“ komentuje situaci maminka dvou dětí Dita Zemanová z Plzně. 

Novela má reflektovat stav v zahraničí

Novela má reflektovat stav v zahraničí, kde je pro pediatrii rovněž jen jeden obor. Děti tam nemají jednoho svého doktora, ale navštěvují mimo jiné lékaře pro dospělé, rodinné lékaře nebo nemocniční ambulanci, kde se služby „točí“.

„Podle mých zkušeností s doktory v Anglii, kde trvale žijeme, je situace nesrovnatelná. Připadá mi, že znají pouze základní dětská onemocnění. Pokud něco nevědí či si nejsou jisti, tak to přede mnou hledají na internetu. Stává se dokonce i to, že doktor, místo aby sám určil léky, tak se mě ptá, které chci,“ míní maminka Irena Owusu žijící v Londýně.

Podívejte se na místa, kde chybí nejen pediatři, ale i praktici pro dospělé:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi