Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Sobotka: Česko bude dál chránit Pobaltí. Země děsí vojenská aktivita Ruska

Autor: ČTK, Mii - 
24. května 2016
11:55

Vzdušný prostor baltských států bude i nadále chráněn českou armádou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to uvedl po úterním jednáním se svým litevským protějškem Algirdasem Butkevičiusem. Premiéři řešili bezpečnost Pobaltí v souvislosti s blížícím se summitem NATO ve Varšavě.  

Sobotka se s Butkevičiusem shodl na tom, že aliance by měla projevit jednotu a solidaritu a posílit svou přítomnost na východě Evropy. „Opakovaně jsme se zúčastnili jednotlivých rotací, které se týkají ochrany baltského vzdušného prostoru. Česká republika zde bude nadále aktivní,“ řekl po jednání Sobotka. Butkevičius dodal, že bezpečnost Pobaltí je momentálně jednou z priorit všech tří států v regionu.

Vojenská aktivita Ruska děsí státy Pobaltí. Litva, Lotyšsko a Estonsko opakovaně vyjádřily obavy z činů svého velkého souseda. Situací se proto bude v červenci zabývat summit NATO ve Varšavě. „Je zřejmé, že jednou z důležitých součástí bude posílení alianční přítomnosti na východě Evropy,“ uvedl Sobotka. „Je důležité, aby NATO bylo schopno demonstrovat jednotu a solidaritu, a Česká republika je připravena se na tomto podílet,“ dodal.

Otázce vojenské přítomnosti v Pobaltí se v úterý a ve středu budou věnovat také ministři obrany visegrádské skupiny, kterou tvoří Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. Český ministr obrany Martin Stropnický (ANO) už dříve uvedl, že by do Pobaltí mohla visegrádská čtyřka vyslat rotu, jejíž složení by se rotací obměňovalo. 

Sobotka s Butkevičiusem zmínili i ekonomické vztahy obou zemí a vědeckou spolupráci. Tam je podle litevského premiéra velký potenciál pro rozvoj, a pozval proto do Litvy české vědce i podnikatele. Butkevičiuse odpoledne ještě čeká návštěva laserového centra ELI Beamlines, které se buduje v Dolních Břežanech u Prahy. V úterý se totiž v ELI pořádá vědecká konference, které se účastní také litevští vědci.

venxa ( 25. května 2016 21:34 )

Ano soudruzi, mate pravdu. I kdyz tu vasi zvracenou bosevickou. NATO se nerozpina z Americke iniciavity ale z vule byvalych zemich ktere byly pod vlivem a vykoristovany ruskymy agresory. Nato neni a nebylo nikdy utocnym paktem ale paktem na obranu svobodneho sveta proti agresivite a rozpinavosti ruskych imperialistu At to bylo Carske, Sovetske nebn dnesni Rusko rusaci vzdy utocili a podrobovali si sve sousedy.A prave proto je NATO trnem v oku vsem bolsevickym agitatorum.

1940 ( 25. května 2016 09:42 )

Bohušu, je na čase abys vyhlásil Rusům válku, ťuňťo !

hanka666 ( 25. května 2016 07:17 )

Mě nestraší Rusko, mě straší agrese USA. Před týdnem odhalili v Kazachstánu toky peněz za 10 miliard. Objevili zbraně, železné tyče a spoustu dalších věcí pro kazašský -majdan-. Všichni tušíme, odkud vítr vane. Tu demokracii vám tak kazaši dáme i násilím a pak šup šup další USA báze. Je to jak přes kopírák. Kterou zemi ještě vykrást?????

luppe ( 24. května 2016 17:30 )

Nějak jim ušlo, že kdyby Putin o Pobaltí stál, už je tam!!! Sobotko nelži a vylez z té jejich ***e srabe!!!!!

vhs22 ( 24. května 2016 13:25 )

U nás je po Rusku pohroma dodnes.

Zobrazit celou diskusi