Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výzvědné letadlo USA u ruských hranic: Málem smetlo civilní boeing, tvrdí Moskva

Autor: mb - 
24. května 2016
18:26

Moskva si pozvala na kobereček amerického vojenského atašé kvůli incidentu nad Japonským mořem u ruských hranic. Výzvědné letadlo USA ignorovalo pokusy o kontakt a dle Rusů by mohlo dojít ke srážce s civilním letadlem, pokud by dispečeři včas nezasáhli a dvě civilní letadla nenavedli na jinou výškovou hladinu.

„V důsledku neprofesionálního chování amerického letounu hrozila srážka s civilním letadlem,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Americký výzkumný letoun RC-135 měl vypnutý transpondér, který umožňuje automatickou identifikaci stroje. Pilot též nijak nereagoval na žádosti o kontakt ruských dispečerů. K incidentu mělo dojít 22. května.

Vojenské letadlo letělo ve výšce 11 tisíc metrů a nacházelo se ve stejné oblasti jako civilní letoun KLM Boeing-777, jenž měl namířeno z Japonska do Nizozemska. Dle Moskvy hrozila srážka s letadlem a dispečeři museli změnit trasu letu civilního stroje. Piloti Swiss airlines dokonce nahlásili „vizuální kontakt s velkým čtyřmotorovým strojem, který se nachází v blízkosti našeho letadla.“

Moskva si kvůli nebezpečnému incidentu předvolala na kobereček amerického vojenského atašé.

Podobné incidenty, ať už s americkými či ruskými vojenskými letouny, jsou v poslední době čím dál častější.

V lednu ruská stíhačka překazila dráhu letu americkému výzvědnému letadlu nad Černým mořem. Washington obvinil Moskvu z „neprofesionálního manévru“. V dubnu pak nad Baltským mořem Rusové museli opět zasahovat poté, co se k ruským hranicím „rychle blížilo americké výzkumné letadlo“.


staroch ( 27. května 2016 16:15 )

Ti grázlové z Fašinktonu by potřebovali probuzení Pepíka Džugašviliho.Ten by si s nimi věděl Rady !!!

gabreta ( 26. května 2016 00:39 )

Sundat a šmitec!! To by černoch vyblednul!!

hanka666 ( 24. května 2016 20:21 )

Amíci, co tam furt čmucháte každému u hranic? Nemáte doma svých vlastních problémů dost? A nebo vás štve, že minulý týden Hong-Kong nedovolil připlout letadlové lodi do přístavu? Jste čučeli

tgbg ( 24. května 2016 19:31 )

 Prolhaní ruští fašisti už vám nikdo nevěří!!!!!

Zobrazit celou diskusi