Jak vlastně fungují klouby?

Naše těla se pohybují díky kloubům. V lidském těle je více než 100 kloubů, které umožňují tělu pohyb. Pohyb je radost, ale vystavuje klouby tření a opotřebení, proto je třeba klouby specificky a komplexně vyživovat. Kloub je tvořen nejenom chrupavkou, ale také subchondrální kostí, kostí kloubních hlavic a jamek, kloubním pouzdrem, vazy a synoviální membránou. A toto vše je tvořeno kolagenem, jehož zásluhou naše těla, která jsou ze 70 procent voda, nejsou tekutá, resp. kapalná.

Není kolagen jako kolagen

Dnes už se nediskutuje o tom, zdali kolagen ano či ne, ale zdali kolagen hydrolyzovaný či nativní. Rozdíl mezi nativním kolagenem a kolagenními peptidy je velký a to jak v makromolekulární struktuře, tak především ve využitelnosti organismem a biologické aktivitě.

Na kongresu Společnosti pro pojivové tkáně České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně v září 2015 byla prezentována souhrnná práce “Význam kolagenu pro výživu pojivových tkání pohybového aparátu, zejména kloubů“ autorů M. Braun a spol. Obsahem této práce byl popis typů kolagenu, zásadních pro výživu kloubního systému a funkční rozdíly mezi hydrolyzovaným kolagenem a tzv. nativním kolagenem.

Dopředu již můžeme říci, že výsledkem zkoumání je fakt, že kolagen tělu pomáhá v jediné, pro kloubní výživu využitelné formě, a to ve formě kolagenních peptidů.

Co by kloubní výživa měla obsahovat?

Obecně je kloubní výživa určená lidem se zatěžovanými klouby. Z výzkumu předního českého revmatologa prof. MUDr. Milana Adama, DrSc. a řady dalších vědců vyplývají pro kloubní výživu tyto čtyři zásady, které by měly být dodrženy, aby výživa kloubů byla smysluplná:

1) Měla by obsahovat kolagen a to ve formě kolagenních peptidů, které jsou vstřebatelné a dostávají se do chrupavkových či kostních buněk, kde ovlivňují jejich biologickou aktivitu a stimulují syntézu kolagenu typu I, II či III a to podle fyziologických potřeb organismu. Obsah kolagenní bílkoviny v kloubní výživě je důležitým kritériem, neboť právě ona je výživou kostí i kloubů a přispívá k udržování jejich normálních funkcí.

2) Obsah kolagenu, resp. kolagenních peptidů 3000 až 10000 mg v denní dávce.

3) Kloubní výživa by měla být komplexní, aby zasáhla celou kaskádu metabolismu kolagenu a pojivových tkání kloubů. Proto je dobré, pokud kloubní výživa obsahuje další látky s nutričním a fyziologickým účinkem – vitamíny, minerály, bylinné extrakty, látky tělu vlastní jako jsou glukosaminsulfát a chondroitinsulfát a antioxidanty, které doplňují metabolickou kaskádu kolagenu a kloubních tkání.

4) Obsahy těchto látek by měly být významné, blížící se 100 % doporučené denní dávky.

Je tedy velmi důležité obsahy fyziologicky účinných látek v jednotlivých na trhu nabízeních přípravcích porovnat.  Pokud naše klouby potřebují kloubní výživu, pak nechceme redukční dietu, ale skutečnou komplexní výživu kloubů. Vodítkem může být i doporučení odborných společností. Více informací o artróze a péči o klouby najdete na www. artroza.com

Zdroj: artroza.com