Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec last minute zájezdů? Cestovky jen straší, slevy budou i letos

Autor: Matěj Smlsal - 
24. května 2016
05:20

Každý rok od cestovních kanceláří slyšíme, že last minute zájezdy tentokrát nebudou. Se stejným tvrzením přišly některé i letos. Je to ale pravda, nebo jen trik, jak nás donutit, abychom si koupili dovolenou za vyšší cenu a nečekali až na poslední chvíli? Skutečnost je taková, že last minute zájezdy se nakonec prodávaly vždy a stejně tomu bude i tento rok.

Sezona bude letos bez last minute zájezdů. Ani zájezdy ‚na poslední chvíli‘ do Turecka či Tuniska nebudou, protože jsme omezeni kapacitou,“ uvedl před pár dny šéf Exim Tours Ferid Nasr.

Toto tvrzení možná vylekalo řadu lidí a donutilo je urychlit výběr dovolené. Jenže opravdu bude letošní sezona bez last minute zájezdů?

Zástupci cestovních kanceláří, které Blesk.cz oslovil, tvrdí, že nabídka bude omezenější. Cestovní agentury pro změnu uvádějí, že zájezdy na poslední chvíli se prodávaly každý rok a nejinak tomu bude letos. A Asociace českých cestovních kanceláří a agentur tvrdí, že zrovna u Turecka, Tuniska či Egypta jich bude opravdu dostatek.

„Vzhledem k tomu, že jsou cestovní kanceláře flexibilní a neustále rozšiřují své portfolio, málokdy dojde k tomu, že by v last minute nabídce žádné zájezdy nezůstaly. Pouze se mění cílové destinace, které v nabídce zbudou,“ řekla Blesk.cz Simona Fischerová z cestovní agentury eTravel.

Podle ní se ani nedá říct, že by zájezdů bylo rok od roku méně. „Cestovní kanceláře každým rokem rozšiřují destinace a kapacity v nich, takže zájezdů zbývá v last minute sezoně i více. Záleží ale na poptávce, která se rok od roku vlivem preferencí českých turistů mění,“ dodala Fischerová.

„Lasty“ do evropských zemí zdraží

Naopak cestovní kancelář Blue Style varuje, že letos bude zájezdů na poslední chvíli opravdu nedostatek. „Vzhledem k turbulentnímu období je letošní situace s nabídkou last minute zájezdů naprosto odlišná a skutečně nebude takový výběr jako v předchozích letech,“ uvedl mluvčí Blue Style František Vorel.

Zejména evropské destinace budou prý těžce dosažitelné. Lidé je totiž skupují, jelikož se v nich cítí bezpečněji než v arabských zemích.

Podle cestovní kanceláře Alexandria lidé určitě pořídí i zájezdy last minute. Jen si oproti předchozím letům zřejmě připlatí. „Ne že by tady v létě nebylo vůbec co prodávat, ale výběr bude pravděpodobně omezenější a ceny mohou být vyšší než v minulých letech. V tuto chvíli se nárůsty cen ještě tolik neprojevují, ale s blížící se sezonou očekáváme nárůst cen last minute zájezdů především u Bulharska, Španělska a vybraných řeckých ostrovů. Navíc bude menší výběr,“ uvedl marketingový ředitel Alexandrie Petr Šatný.

Celkově se tak dá říct, že i letos last minute zájezdy seženeme. Hitem v prodeji dovolené na poslední chvíli bude zřejmě Turecko. Míst bude dostatek, a navíc za nízké ceny. „Aktuálně máme k dispozici all inclusive pobyty v Turecku s leteckou dopravou od 6500 korun na osobu,“ říká například marketingový ředitel společnosti Invia Michal Tůma.

Lidé si oblíbili i first minute zájezdy

Last minute zájezdy jsou sice oblíbené, v posledních letech ale navíc vzrostl zájem i o first minute. Tedy dovolenou, kterou si člověk koupí co nejdříve a s řadou slev.

Tento způsob dovolené preferují především rodiny s dětmi, ty musí totiž prázdniny plánovat dlouhou dobu dopředu,“ sdělil Tůma z agentury Invia.

Navíc mají jistotu, že při včasném nákupu získají hotel i ubytování, které opravdu chtějí. Čekat na last minute zájezdy by pro ně byl risk. „V režimu last minute běžně nejsou k dispozici nejoblíbenější hotely, rodinné pokoje 2+2, hotely u pláže a s animací, pokoje s výhledem na moře…,“  uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi