Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Babišova cenzura internetu: Veřejnost říká ne. Experti: Může se to zvrtnout

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. května 2016
17:45

Většina lidí se podle průzkumu veřejného mínění staví proti cenzuře internetu, kterou by mohla přinést novela loterijního zákona. Ta cílí na nedaněné internetové hazardní hry – především zahraničních poskytovatelů. Podle ní budou moci úředníci ministerstva financí posuzovat „závadnost“ stránek a rozhodnout o jejich blokování.

Tři pětiny lidí nechtějí zákaz některých internetových stránek. Pokud by to vedlo ke zdržení, vadilo by to dokonce 86 % uživatelů. Restrikce plánuje rezort Andreje Babiše (ANO) kvůli lepšímu výběru daní od společností, které umožňují sázení na zahraničních webech. Takových lidí je přitom v Česku málo. Podle průzkumu sdružení CZ.NIC tuto variantu hazardu využívá jen 9 % sázkařů a gamblerů.

„Cenzura míří na okrajový jev. Pokud by se to dotklo peněženky uživatelů, je ten výzkum naopak jednoznačný. Není ani mnoho nerozhodnutých, takže většina má jasný názor,“ poznamenal k průzkumu výkonný ředitel sdružení Ondřej Filip.

Samovůle úředníků, špatné definice

Největším problémem novely jsou podle odborníků nejen možnost zvůle úředníků, kteří sami rozhodnou, které webové stránky budou muset být blokovány. Návrh je také špatně napsán z právního hlediska. Operuje například s pojmem webová stránka. „Běžně se to říká, ale internet stránky nemá,“ vysvětluje člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jiří Peterka.

Stejně tak české právo nezná ani pojem „poskytovatel připojení“. „Není jasné, kdo by měl zamezit v přístupu, na koho by se to mělo vztahovat,“ podivoval se Peterka nad dalším špatným vymezením v zákoně. Ten zatím rozlišuje připojení a přístup. Přičemž připojením je myšleno jednorázové zřízení internetové přípojky. Naopak přístup znamená průběžné poskytování internetových služeb a sem by zákon měl se svými zákazy patrně směřovat.

„Když někomu ukládáte nějakou povinnost, mělo by být jasné, komu ji ukládáte,“ zdůrazňuje člen Rady ČTÚ. Nařízení se navíc může projevit vyššími náklady poskytovatelů internetu, kteří budou muset zajistit blokaci stránek. To se přenese i na uživatele – především v méně obydlených oblastech, kde působí menší provideři, často i pouze zájmová sdružení, která poskytují připojení zdarma.

Novela může být protiústavní

Novelu budou ve středu schvalovat senátoři a stát budou před dvojí volbou. Schválit novelu, která už prošla Sněmovnou i s vidinou, že může přinést ústavní stížnost, nebo se „postavit na zadní“ a novelu poslancům vrátit.

Na bázi zákona, který se snaží regulovat hazardní hry, dochází k zásahu do komunikace, tedy do základního práva. A to je možné jen v přesně vymezených případech. Aby byl zákon v souladu s Ústavou, musí být jasné, že už nelze postupovat jinak,“ vysvětlil možné budoucí problémy Marek Antoš, právník, který vyučuje ústavní právo.

„Zákon obsahuje tolik nedostatků, že mě to vede k závěru, že je v rozporu s ústavním pořádkem,“ dodal.

Babiš nedávno hovořil ve Studiu Blesk:

Video Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním. - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

venxa ( 23. května 2016 18:19 )

Jo, bejvalej Stbak se nezapre!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa