Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Firmy si stěžují na kontrolní hlášení: Babiš nám bič na podvodníky nedal

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. května 2016
10:00

Jen pětina podnikatelů věří, že zavedení kontrolních hlášení DPH bude skutečně bičem na nekalou konkurenci. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory, který má Blesk.cz k dispozici. Každý čtvrtý dokonce očekává, že bude tato povinnost brzy zrušena. Celkem už vyplňováním související administrativy strávili podnikatelé 2,5 milionu hodin. Nařízení platí od začátku roku 2016.

„Zavedení kontrolního hlášení zvýšilo podnikatelům administrativní zátěž a vyvolalo nemalé finanční náklady spojené s implementací do jejich informačních systémů,“ poznamenal k názorům podnikatelů prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Nejčastěji si firmy stěžují na časovou i finanční náročnost. 54 % plátců DPH strávilo nad kontrolním hlášením více než hodinu. Každý pátý si musel dokonce vyčlenit celý den i více a jen necelou třetinu firem navýšení administrativy nic nestálo.

Jen třetina podnikatelů zvládá podávat kontrolní hlášení bez zvýšení svých nákladů. Nejčastěji to firmy vyjde řádově na tisíce korun. Jen třetina podnikatelů zvládá podávat kontrolní hlášení bez zvýšení svých nákladů. Nejčastěji to firmy vyjde řádově na tisíce korun. | Hospodářská komora ČR

Podnikatelé se ale shodují, že papírování už bylo dost. Dvě třetiny z nich chtějí jako kompenzaci zjednodušení adminsitrativy místo například snižování daní. Tento údaj nejvíce vypovídá o tom, co firmám nejvíce vadí.

Největší obavy z pokut i úniku dat

Do budoucna se navíc obávají toho, že nestihnou včas zareagovat na výzvu finančního úřadu a budou tak muset čelit vysokým pokutám. Ty mohou být pro drobné podnikatele i likvidační.

Panují také obavy, že „je to jen jedno z dílčích opatření v řadě soustavného zvyšování administrativní zátěže podnikání a že stát cíleně buduje systém tzv. velkého bratra“ a chce o podnikání vědět všechno, přičemž hrozí riziko, že se k citlivým údajům dostane konkurence.

Iluze o fungování Babišovy novinky nemá více než polovina podnikatelů. Každý čtvrtý je přesvědčen, že bude kontrolní hlášení brzy zrušeno. Jen pětina firem souhlasí s vládou, která zavedla opatření kvůli potírání nekalé konkurence a zastavení daňových úniků.

Podnikatelé nemají o efektivnosti kontrolních hlášení iluze. Řada z nich dokonce očekává brzké zrušení. Podnikatelé nemají o efektivnosti kontrolních hlášení iluze. Řada z nich dokonce očekává brzké zrušení. | Hospodářská komora ČR

Vyplnění hlášení zabralo už 2,5 milionu hodin

Podle průzkumu Hospodářské komory už podnikatelé nad vyplňováním kontrolních hlášení strávili 2,5 milionu hodin. „Po přepočtu všem čtvrtletním plátcům vyplnění kontrolního hlášení zabralo celkem až 1,2 milionů hodin, měsíčním plátcům DPH téměř 1,3 milionů hodin,“ uvedla komora. Drtivá většina ale zvládla podat hlášení včas, jen 3 % podnikatelů ne.

Hospodářská komora chce závěry ankety předložit vládě a podnikatelům vyjednat kompenzace.

stellastella ( 23. května 2016 13:14 )

Navíc Babiš slíbil prešetriť ztrátu 3 milard na min. financí, ale to už se zametlo pod koberec. Miliarda sem, miliarda tam.

stellastella ( 23. května 2016 13:11 )

Z jakého důvodu by si ho někdo měl objednávat? Vždyť je to v pořádku. Když se kdysi najíždělo na počítace, všichni jsme si mysleli, jak se zjednodušší administrativa. Skutek ale utekl. Hlášení, EET je jenom zástěrka pro sběr informací, které využije Babiš.

tosto ( 23. května 2016 13:00 )

kdo asi si ten článek objednal ?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa