Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

6 rad, jak nepřijít o heslo k internetovému bankovnictví

/
  • xx
    26. května 2016 ● 14:00

    Používáte internetové bankovnictví? Pokud ano, měli byste dobře volit heslo a nezapomínat ho, také ho chránit před cizím zrakem. Jakých velmi častých chyb byste se měli vyvarovat, pokud nechcete o své peníze přijít?

  • 1.

    12345

    První chybou je zvolit si co nejjednodušší heslo, například známé 12345 (některé banky dokonce tuto možnost vůbec nepovolují) či 00000. Rozhodně byste neměli používat ani datum narození nebo číslo vašeho občanského průkazu. Ideální je zvolit kombinaci malých i velkých písmen, čísel a znaků.

    xx
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Heslo průběžně měňte

    Když už si své heslo pamatujete, rádi si ho necháváte třeba několik let stejné? Špatně! Internetoví zloději ho mohli někde ukrást a zatím vyčkávají, než ho použijí. Je tedy lepší heslo obměňovat pravidelně.

    xx
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Všude stejné heslo

    Pokud si zvolíte stejné heslo na Facebooku, na e-mail i do banky, koledujete si o malér. Stačí, aby někdo ukradl heslo jen z jedné z internetových služeb, a už se vám dostane naprosto všude. I na účet v bance.

    xx
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Uložené heslo

    Jen odkliknout heslo do internetového bankovnictví a nepsat ho pokaždé znovu sice možná ušetří vteřinku vašeho času, ovšem jedná se o velké riziko. Uložení hesla v prohlížeči je stejné, jako kdybyste ho napsali na kus papíru a položili na stůl.

    xx
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Zaslání hesla e-mailem

    Napsala vám vaše banka e-mail, ve kterém vás prosila o zaslání vašeho hesla? Rozhodně to nedělejte, jedná se o podvod. Žádná finanční instituce v Česku nechce po svých klientech, aby jim poslala heslo. Odesílatel se tedy jen za vaši banku vydává.

    Zkontrolujte seznam nejhorších hesel na internetu a jejich používání se vyvarujte!
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Falešná webová stránka banky

    Ještě o něco vypracovanější metoda podvodníků spočívá v tom, že sice ve falešném e-mailu vaše heslo nepožadují, ovšem varují vás před nějakým problémem, kterému můžete zabránit tak, že se jednoduše do bankovnictví hned přihlásíte. Jenže připojený odkaz vás zavede na podvodné stránky, které se grafikou velmi podobají těm skutečným. Pokud se přes odkaz přihlásíte, vaše heslo ukradnou.

     

    xx
    Autor: Profimedia

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy