Tóny Smetanovy Vltavy z cyklu Má vlast uvítaly první návštěvníky před 11. hodinou. Po nich vystoupil dětský pěvecký sbor Randál a akce mohla konečně začít.

„Výstava je výjimečná tím, že je dílem lidí z celé naší země, a také tím, že vše, co vidíte na panelech, můžete vidět také ve skutečnosti. Je svědectvím o úctyhodné práci lidí na zvelebování našeho domova. Celý rok putuje v několika kolekcích. Ročně ji zhlédne na 3,5 milionu lidí,” řekla Drahomíra Kolmanová, ředitelka Asociace Entente Florale CZ Souznění.

V sobotu na Vyšehradě mohli návštěvníci vidět nejen putovní výstavu, ale projít si jarmark, ochutnat regionální speciality nebo si poslechnout hudební program
Autor: Zuzana Kábelová

Regionální speciality i prohlídka za symbolické vstupné

„Jsme strašně rádi, že jsme se sem s manželem vypravili. Určitě se půjdeme podívat na památky, které se dají dnes tady navštívit,” řekla Blesku paní Jana (45). Akce se líbila i Sandře (25), která sem vyrazila s přítelem: „Nevěděli jsme, že je na Vyšehradě nějaká akce, a tak jsme byli mile překvapeni a celý program se nám moc líbí," dodává sympatická dvojice.

Bohatý program, který v prostorách Vyšehradu probíhal po celý sobotní den, přilákal za slunečného počasí řadu návštěvníků. A rozhodně si nemohli stěžovat na hlad. Například zvěřinový guláš z Šumavy jim navařili přímo tamní starostové. Návštěvníci Vyšehradu mohli také navštívit zdejší památky za symbolickou pětikorunu. Výjimečně se při této příležitosti otevřela i hrobka významných osobností Slavína, kde byl připravený i odborný výklad.

V bazilice svatého Petra a Pavla se potom rozezvučela i zvonkohra v podání skupiny Zvonky dobré zprávy. Nechyběl ani tradiční jarmark s českými a moravskými specialitami či bohatý program pro děti, který se nesl v duchu Karla IV. Celou sobotní akci zakončily vznešené tóny symfonické básně Vyšehrad.

V sobotu na Vyšehradě mohli návštěvníci vidět nejen putovní výstavu, ale projít si jarmark, ochutnat regionální speciality nebo si poslechnout hudební program
Autor: Zuzana Kábelová