Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš: Z Číny zatím přišel jediný zázračný investor. Nelíbí se mi to

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. května 2016
05:00

Ministr financí Andrej babiš (ANO) krotí nadšení ze zlepšujících se vztahů s Čínou. Zatím se podle něj objevil jen jeden zázračný investor a to nestačí. Šéf státní kasy by dal přednost vzniku zcela nových továren. Ve Studiu Blesk okomentoval také agresivní politiku Ruska.

„Mně vadí, že čínské investice jdou přímo fyzickým osobám, které tady vlastní firmy, a že to nejsou investice jako německé a korejské firmy, že to nejsou nové fabriky,“ vysvětlil Babiš své výhrady. „Zatím je tady jeden zázračný investor, který investuje do fotbalu, do médií, do piva. Nerozumím tomu, jaké jsou ty ambice,“ dodal.

Jedna z největších čínských společností CEFC v posledních měsících koupila většinový podíl ve fotbalové Slavii, pivovary Lobkowicz nebo třeba podíl v letecké společnosti Travel Service.

„Preferoval bych, abych já jako ministr financí jsem měl z toho pro státní rozpočet pro všechny nějaký užitek. Aby vznikla nová pracovní místa, možná by nám mohli pomoci s rychlovlaky. To se zatím neděje,“ posteskl si šéf hnutí ANO.

Putin z Krymu neodejde. Sankce nic nevyřeší

Stejný názor jako prezident Zeman má Babiš na protiruské sankce. Podle něj nic nezmění, protože ruský prezident Vladimir Putin povel k odchodu z dříve ukrajinského Krymu nedá. „Z Krymu určitě neodejde. Ukrajina dneska není velkým tématem a je to škoda. Nevidím, že by EU chtěla Ukrajině teď nějak výrazně pomoci,“ poznamenal k situaci v zemi, ve které je 1,5 milionu vnitřních uprchlíků.

Ti ale do Evropy nemohou, ani kdyby se rozhodli z Ukrajiny odejít. Hranice schengenského prostoru jsou totiž kvůli migrantům z Afriky a Blízkého východu pečlivě střeženy a pro ekonomické uprchlíky uzavřeny. Babiš označil situaci za paradoxní vzhledem k tomu, že se „po Evropě špacírují Syřané bez dokladů“.

Co by mohlo se „zamrzlým“ konfliktem na Ukrajině pohnout? Jaké má Andrej Babiš vztahy s Ruskem a kde by měl začít platit nový Marshallův plán? Podívejte se na videu:

Video  Babiš o Číně a Rusku  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

tgbg ( 23. května 2016 18:10 )

Z Číny ani žádný zázračný investor nepřijde. Jenom hordy šikmookých veksláků a mafiánů. Za čas na tom bude Česko jako Rusko s Číňany na Sibiři.

raduzkaxxx ( 23. května 2016 15:11 )

to chce čas , to se rozeběhne , zatím bude stačit firma na výrobu zdraví nebezpečných hraček a časem se přidá i něco jiného , tak hodnotného

aaobcanka ( 23. května 2016 14:16 )

Netahejme k nám Čínu ! Stojíme většinou za Zemanem, ale s Čínou se nám to zdá riskantní, skoupí pozemky a po ODS+TOP prodejích českých továren a podniků vůbec by to byl další tzv. tunel na Čechy. Zeman by měl dát "ruce" od Číny pryč, ztrapnil se nepřímo on policejními zásahy při návštěvě čínského prezidenta stejně, jako když mluví o svém sexu. Není to žádný playboy, tak by měl o takových věcech pomlčet. Tím se mladým nepřiblíží, dehonestuje ho to. Má se držet svého "kopyta", tj. toho, co mu jde nejlépe : řečnit o ekonomice, historii, politice, hospodářství, školství, zemědělství apod.

sendrasak ( 23. května 2016 10:44 )

tgbg má pravdu, penzijní fond vytunelovali komouši, proto byly důchody po sametu financovány průběžně. Je známo, že komouši zkrachovali především ekonomicky, vlastní neschopností.

settt ( 23. května 2016 09:15 )

každý soudný člověk ví, že číňan vysává z celého světa (kde mu to umožní) pouze technologie...nějaká zvláštní investice je naprostá výjimka... nebuďme naivní pane ministře...číňan myslí hlavně, hlavně, hlavně na SEBE !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa