Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi rekordně třídí odpad. Nově chce stát trestat ty, kdo to sabotují

Autor: ČTK, bud - 
23. května 2016
05:40

Každý v Česku loni v průměru vytřídil 42 kilogramů papírů, plastů, skla, kovů a nápojových kartonů. To nás řadí na 6. místo v žebříků srovnávající státy EU. Podle studie je Česko dokonce zemí s jedním z nejlevnějších a nejefektivnějších systémů třídění a recyklace. Ministerstvo životního prostředí přesto připravuje další zpřísňování podmínek a ve hře jsou i finanční postihy pro ty, kdo odpad netřídí.

Češi mají k dispozici více než 272 tisíc barevných kontejnerů na třídění, které se nacházejí v průměru necelých 100 metrů od domova, tedy jen dvě minuty chůze. Ještě v roce 2000 to přitom bylo více než čtvrt kilometru. I to je důvodem, proč Česko patří k evropským rekordmanům v třídění – podle statistiky třídí odpad 72 procent Čechů.

„Díky nim se ročně vytřídí přes 700 tisíc tun odpadu a recyklací se každoročně zachrání zhruba 25 kilometrů čtverečních přírody,“ řekl Lukáš Grolmus ze společnosti EKO-KOM, která zajišťuje sběr odpadu po celé zemi.

Češi jsou přeborníci hlavně v třídění papíru. Ve správném kontejneru ho skončí více než 90 procent, EU přitom požaduje jen 60 procent. Skla se zrecyklovalo 75 procent, plastů 69 procent a kovů 55 procent.

Jsme efektivnější a levnější než Německo

Podle studie, kterou vypracovalo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), je navíc Česká republika jednou z nejefektivnějších zemí, co se třídění týče. Systém, který tady funguje, je velmi transparentní a navíc levný. Také recyklace je u nás velmi levná, a to i ve srovnání s lídry třídícího žebříčku. Zatímco v Česku vyjdou roční náklady na recyklaci na 5 eur (135 korun) za osobu, Německo či Belgie mají náklady téměř dvojnásobné. Rakousko dokonce platí téměř 19 eur (přes 500 korun).

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) si přesto myslí, že by se třídění mělo zlepšit. „Rezervy máme stále v třídění komunálního odpadu celkově a zejména v odděleném sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který často tvoří až polovinu černé popelnice,“ řekla Blesk.cz Jana Taušová z tiskového oddělení resortu. Podle ní se v Česku nedostatečně vedle bioodpadu třídí hlavně kovy, baterie a elektronická zařízení.

Právě elektroodpad se v českých domácnostech stále často skladuje a nenosí do kontejneru. Podle statistik navíc každý ročně vyhodíme do běžného odpadu až 5 kilogramů nepotřebných malých spotřebičů. Kvůli tomu nesplňujeme ani cíle, které nám stanovuje EU.

„Netřídiči“ si připlatí

Ministr Richard Brabec (za ANO) už proto chystá opatření, která by třídící čísla měla vylepšit. Součástí chystaného nového zákona o odpadech je tak například zavedení systému „zaplať, kolik vyhodíš“, který bude finančně trestat ty, kteří třídí nedostatečně. Lidé by podle tohoto návrhu měli za odvoz komunálního odpadu platit podle toho, kolik ho vyprodukují.

O výši poplatku rozhodnou obce a ten, kdo nebude třídit odpad, za jeho odvoz zaplatí více. Ministrstvo to však nevnímá jako sankci, ale chce tímto způsobem motivovat lidi, aby neprodukovali tolik odpadků. „Systém je už hojně využíván v evropských státech okolo nás. Navíc se již osvědčil i v mnoha českých obcích,“ tvrdí ministerstvo.

„Cílem a smyslem systému je předcházení vzniku odpadu, motivovat lidi k třídění komunálního odpadu a zvýšit recyklaci na 50 procent z celkového množství vyprodukovaného komunálního odpadu,“ vysvětluje Taušová z MŽP, podle níž tyto požadavky na země klade Evropská komise.

Ministerstvo chce také zvýšit poplatky za skládkování odpadů na skládkách a úplně zakázat skládkování recyklovatelných obalů. Zákon by na podzim měli projednávat poslanci, platit by měl začít v roce 2018.

pavel215_klafunda ( 23. května 2016 07:12 )

Nejdříve bych pořádně zkásnul čoklaře, za ty povalující se hov.na.

Zobrazit celou diskusi