Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež: Neotevírejme uprchlíkům dveře bez rozmyslu, dobývání k islámu patří

Autor: mb - 
18. května 2016
16:13

Papež František poskytl francouzským médiím rozhovor, ve kterém zkritizoval „export demokracie“ na Blízký východ a do severní Afriky. Dle hlavy katolické církve se jedná o „kulturní kolonialismus“. Navíc to byla chyba i z praktického hlediska, v dotyčných zemích následně zavládl chaos.

„Když čelíme islámskému terorismu, měli bychom se kriticky podívat na model demokracie, který byl příliš západní a byl vyvezen do zemí, jako je Irák či Libye, kde panovala silná kmenová struktura. Nelze postupovat bez ohledu na místní kulturu. Jak mi před časem řekl jeden Libyjec: Měli jsme jednoho Kaddáfího, nyní jich máme 50!“ pronesl papež František v rozhovoru pro francouzský katolický deník La Croix.

Libyjský diktátor Muammar Kaddáfí zemřel v roce 2011, kdy byl barbarsky zlynčován rozvášněným davem. Arabské země severní Afriky i Blízkého východu tenkrát zasáhlo tzv. arabské jaro. Změnu režimů Západ přivítal. V Libyi dokonce britský premiér David Cameron (49) a tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy (61) nadšeně slavili „nový začátek“ za jásotu skandujícího davu. Dnes je země zmítána občanskou válkou, kde o moc soupeří desítky skupin a značnou část pobřeží ovládá Islámský stát.

Papež se zároveň vyjádřil k uprchlické krizi, dle hlavy katolické církve je nezbytně nutné imigranty integrovat, jinak hrozí radikalizace. „Nejhorší varianta je ghetoizace migrantů. Útočníci v Bruselu byli Belgičané, děti migrantů, ale byli z ghetta. Integrace je dnes pro Evropu důležitá více než kdy jindy, protože ji trápí nízká porodnost kvůli tomu, že lidé sobecky upřednostňují pohodlnost. Tak vzniká demografické vakuum,“ říká papež a rovněž uznal, že není možné iracionálně otevírat hranice migrantům a uprchlíkům úplně dokořán.

Nejvýše postavený biskup římskokatolické církve také jedním dechem odmítl strach z islámu jako extremistického náboženství. „Je pravda, že idea dobývání je nedělitelnou částí islámu, ale evangelium Sv. Matouše by mohlo být vykládáno stejně, když Ježíš posílá své učedníky hlásat boží království všem národům,“ myslí si papež. Tento výrok ovšem vyvolal v konzervativních katolických kruzích značný nesouhlas. Papež František je znám svými nekonvenčními názory. Minulý týden vyvolal bouřlivou debatu v katolické církvi i mimo ni prohlášením, že nemá nic proti tomu, aby se katolická církev zabývala otázkou svěcení žen na jáhenky. To by ovšem znamenalo popření dvoutisícileté tradice církve a mluvčí Vatikánu páter Lombardi následně musel výrok vysvětlovat. „Papež neměl na mysli zavedení svěcení žen-jáhenek, a už vůbec ne žen-kněžek,“ prohlásil Federico Lombardi.

Zobrazit celou diskusi