I když to hráči včetně fandů sérii znalých předchozích dílů dosud nevěděli, Nathan Drake má bratra. On sám si však myslel, že před mnoha lety zemřel. Samuel Drake však k překvapení všech žije. Navíc vyhledal pomoc svého sourozence, aby mu pomohl najít stovky let ztracený poklad legendárního piráta Henryho Averyho. Na dobrodružství je zaděláno.

Uncharted 4 stejně jako jeho předchůdci neuchvátí hráče samotným obsahem příběhu, ale jeho podáním. Jako už třikrát předtím se hlavní hrdina vydává za ztraceným pokladem či městem. Nic nového. Tentokrát ale hodně potěší retrospektivní sekvence z Nathanova dětství s bratrem. Způsob vyprávění, který kombinuje videosekvence s dialogy při samotném hraní, je vtahující, hráče drží stále napjatého a příběh posouvá stále kupředu. Vývojáři z Naughty Dog prostě příběh umí podat.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na Uncharted 4: A Thief’s End Sony/Naughty Dog

Přesto se nám zdálo, že chvílemi tentokrát už těch videosekvencí bylo příliš, raději bychom více hráli. Uncharted 4 je dosud nejdelším ze všech dílů. 22 kapitol dohrajete dle zvolené obtížnosti za zhruba 15 hodin, což je v rámci žánru silný nadprůměr. Pokud budete prohledávat úrovně a hledat skryté poklady, přičtěte si pár hodin navíc. Že byste se však někde zasekli a nevěděli, kam dál, to nehrozí. Stále máte pocit, že vás tvůrci vodí za ručičku.

Ať je čtvrtý díl Uncharted sebelepší a sebekrásnější, stále jde i o titul určený pro hráče i nehráče. Ztratit se v něm nemůžete, kudy máte jít, je vždy zřejmé. A kdybyste náhodou přemýšleli nad nějakým hlavolamem, váš doprovod vám vždy napoví, jak dál. Co se explorace, řešení problémů i herního světa týče, Rise of The Tomb Raider jde mnohem dál. Vaši věrní společníci vskutku stojí za to. Nejenže s vámi poklábosí a poradí, ale dokážou mnohem více.

Bratři v utajení
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Pokud se rozhodnete pro akční postup, budou pálit po protivnících po vašem boku. Jste-li vyznavači kradmého plížení, i oni budou útočit neslyšně ze stínů. Jak znovuobjevený bratr Sam, tak Nathanova láska Elena i nejlepší kamarád Sully jsou propracované postavy s vlastními názory a důvody, proč se na dobrodružství vydali. I jejich umělá inteligence je skvělá.

U nepřátel je to už o něco horší, ale stále dokážou taktizovat, nadbíhat vám a pořádně vám zatopit. V Uncharted 4 si při setkání s protivníky můžete vždy zvolit mezi otevřeným konfliktem a následnou přestřelkou i pěstními souboji a plíživým lámáním krků. Přestřelky byly dosud vždy největší slabinou série. Byly v minulém čase je opravdu to správné slovo. V Naughty Dog vyladili míření i samotnou střelbu a nic nedrhne. Konečně!

Výhled jako v pohádce
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Jak už všichni moc dobře vědí, Nathan je díky svým pohybovým schopnostem druhý Spider-Man. Vyšplhat se dokáže po okapu stejně dobře jako po horách. Díky vyladěnému ovládání analogovou páčkou se hlavní hrdina šikovně natahuje a hráč tak vidí, jak skočí. K tomu přibylo hned několik nových herních prvků. Tím nejzásadnějším je vrhací lano, díky kterému se dokáže Nathan zhoupnout jako jeho vzor Indiana Jones.

Hodí se i při řešení hlavolamů, které jsou nápaditější než kdykoliv předtím. Při pohybu po skalách se hodí i horolezecký cepín, s nímž se můžete zaseknout v jistých místech a vyšplhat se výše. Zásadní je i klouzání po skalách, kopcích i rozpadajících se budovách. Vyhýbat se při něm na Nathanově zadku budete mnoha překážkám a často budete muset naplánovat skok před propastí. Načasování je klíčové. Tyto momenty jsou adrenalinové a oblíbíte si je. Jak již bylo řečeno, tohle je hra i pro nehráče, v níž se po smrti nikdy nevracíte příliš daleko.

Wow
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
V Uncharted nikdy nechyběla vozidla a ani čtvrtý díl není v tomto směru výjimkou. Zatímco plavba na člunu je příjemným rozptýlením, jsou úrovně, v nichž řídíte jeep s tím nejlepším, co hra nabízí. Budete vyjíždět po strmém kopci, klouzat v bahně, a když nebudete vědět jak dál, často pomůže i naviják. Takovouto neuvěřitelnou jízdu jsme naposledy zažili v prvním Halo: Combat Evolved, když jsme se v jeepu Warthog projeli po mimozemském prstenci. I když se snaží vypadat Uncharted 4 jako hra s otevřeným světem, je to víceméně lineární záležitost. Design levelů je ale stejně parádní. Navíc místa, kam se podíváte, jsou tak exotická a nádherná. Všem levelům vévodí rozsáhlý Madagaskar. Podíváte se ale i do Panamy, Skotska a dalších míst, ze kterých se tají dech. Husté tropické pralesy střídají kobky, potápění i šplhání po skalách. Hráč nemá nikdy šanci se nudit.

Jakmile budete mít dohráno, můžete se vrhnout na online hru více hráčů. Nabízí čtyři režimy včetně klasického deathmatche, týmové varianty, kontroly území nebo zajímání totemů. Vážně zábava. Navíc si můžete uzpůsobit svou postavu dle libosti. I když je ale multiplayer dosud nejpropracovanější a nejlepší ze všech dílů Uncharted, stále jde oproti příběhové kampani jen o příjemný doplněk než plnohodnotnou část hry. Zřejmě i proto, jak moc je poslední příběh Nathana Draka famózní.

Multiplayer je lepší než kdykoliv předtím.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Co se vizuální stránky týče, nebudeme přehánět, když řekneme, že tahle hra je doposud tou nejkrásnější, která kdy napříč libovolnými platformami vyšla. V případě Uncharted 4 by stačilo, aby šlo o průměrnou hru, a díky grafice by byla stejně skvělá. Ale tohle není ten případ, tahle hra válí. Míra grafických detailů je neuvěřitelná, viditelnost maximální a modely postav? Hlavní hrdinové i padouši jsou tak detailně propracovaní, že jejich náladu i myšlenky poznáte podle výrazů v obličejích.

Vzhledem k rozlehlosti levelů je míra viditelnosti zarážející i vzhledem k mamutímu výkonu PlayStation 4. Ta sáhodlouhá údolí, ty pralesy. Ach, na tuhle hru je taková nádhera pohledět. Co momentka, to hotová fotografie z dovolené. Takhle krásnou hru jsme prostě ještě neviděli. Čirá nádhera. K tomu si přečtěte chytlavý hudební doprovod a filmový dabing podtržený kvalitními českými titulky.

Fotogalerie
69 fotografií
Uncharted 4 není dokonalá hra, je to však dosud nejkrásnější vydaný titul. K tomu si připočtěte výbornou hratelnost, skvěle podaný příběh i napsané postavy a máte jasného adepta na hru roku. Tohle je videohra, kvůli které se vyplatí mít doma PlayStation 4. Jednoznačně nejlepší videohra, která na tuto konzoli vyšla. Teď přestaňte číst a mazejte jít hrát!

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

 

Plusy:
Bezkonkurenčně nejlepší grafika
Skvělé vyprávění příběhu
Propracované postavy
Slušně dlouhá kampaň
Design levelů
Jízda v jeepu
Multiplayer je fajn

 

 

Minusy:
Více hraní a méně videí by neškodilo
Stále máte pocit, že vás hra vodí za ručičku
Multiplayer stále hraje oproti příběhu druhé housle

 

Infobox
Datum vydání:  10. květen 2016
Platformy: PlayStation 4
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Naughty Dog
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ