Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zastřelte Obamu, vyzýval Trumpův komorník. Jde po něm tajná služba

Autor: ČTK, lm - 
13. května 2016
13:13

Americké tajné služby vyšetřují bývalého komorníka republikánského uchazeče o prezidentský úřad Donalda Trumpa kvůli urážkám na adresu prezidenta Baracka Obamy a výzvám k jeho zavraždění. Trump se od Anthonyho Senecala, který pro něj pracoval podle stanice BBC skoro 30 let až do roku 2009, distancoval.

Čtyřiaosmdesátiletý Senecal na Facebooku napsal, že „armáda měla Obamu už za jeho prvního mandátu odvést a zastřelit jako nepřátelského agenta“. Jako první o tom informoval časopis Mother Jones a Senecal se pak k tomuto názoru přihlásil několika médiím.

Pro stanici CNN upřesnil, že hovořil spíš o pověšení. Obama „by měl být pověšen“ před Bílým domem, řekl CNN, přičemž o prezidentském sídle hovořil jako o „bílé mešitě“. „Ať tak nebo tak, je to jedno. Pověsit, zastřelit – dal bych přednost tomu, aby byl oběšen ve sloupové chodbě Bílého domu nebo, jak já tomu říkám, bílé mešity. Zdá se, že jsem blázen? Nejsem, prostě už ho mám (Obamy) dost,“ řekl Senecal americké stanici.

Deník The New York Times se o Senecala zajímal už v březnu, kdy napsal, že i když Senecal přestal u Trumpa pracovat v roce 2009, nadále žije v miliardářově floridském sídle Mar-a-Lago a působí tam jako „neoficiální historik“.

Mluvčí Trumpovy kampaně Hope Hicksová sdělila v prohlášení, že Senecal „není Trumpovým zaměstnancem od roku 2009“. „Důrazně ty hrůzné výroky pana Senecala odsuzujeme,“ oznámila.

Tajná služba zajišťující bezpečnost prezidenta oznámila, že o výrocích ví a že provede odpovídající šetření.

Senecal na Facebooku podobných názorů publikoval více a kromě Obamy kritizuje také kandidátku demokratů Hillary Clintonovou, kterou nazval „prolhanou děvkou“.

Senecal v březnu listu The New York Times popsal Trumpovy zvyky, kromě jiného také to, že i když je v domě holič, češe se miliardář rád sám. CNN řekl, že o svých názorech na Obamu s Trumpem nikdy nemluvil. „Jsou to moje názory, s panem Trumpem nemají co dělat,“ řekl.

Zobrazit celou diskusi