Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Kam Konvička vstoupí, tam vybuchne granát.“ Exposlanec zmínil mstu Klausovi

Autor: simao, vr - 
11. května 2016
18:50

Martin Konvička pořádně namíchl exposlance a přítele Václava Klause Borise Šťastného. Konkrétně svým záměrem založit Alternativu pro Česko. Šťastný se pro Blesk.cz vyjádřil ke sporům mezi Klausem a Konvičkou, který podle něj myšlenku ukradl z Německa. A kam prý vstoupí, tam jako by vybuchl granát. Řekl také, co po odchodu z vysoké politiky dělá a jaké spřádá do budoucna plány.

„Už jsme přišli o název Svobodní a teď hrozí, že další nadějný název ukradne pan Konvička,“ postěžoval si v MF Dnes exprezident Václav Klaus, když Konvička oznámil záměr založit v Česku Alternativu pro Českou republiku (ApČ) po vzoru úspěšné Alternativy pro Německo (AfD). Tedy strany, které Klaus fandí, na jejímž celostátním kongresu nedávno vystoupil a kde sklidil potlesk ve stoje.

Klausův Institut ve středu v prohlášení opět odmítl, že by podporoval Konvičkovu iniciativu, „která se snaží ve svém názvu využít popularitu německé AfD“. „Vyjádření Václava Klause k této věci z minulého týdne o nebezpečí diskreditace této značky platí,“ uvedl Klausův někdejší prezidentský kancléř Jiří Weigl.

Ke střetům mezi Konvičkou a Klausem se ozval Boris Šťastný, dříve poslanec za ODS, který však z řad občanské demokracie v srpnu 2013 vystoupil. „Jsem lékař, lobbista a podnikatel,“ shrnul pro Blesk.cz, co dnes dělá. Společně s Klausem nedávno vystoupil na debatě ke 25 letům ODS. Na které upozorňoval, že v naší zemi aktuálně neexistuje žádná pravice a ODS plíživě směřuje mezi malé neparlamentní strany.

„V tuto chvíli neexistuje v ČR strana, která by důsledně hájila národní zájmy, která by důsledně bojovala za svobodu občanů jinak než tím, že propaguje tu či onde různé názory směrem do extrému. Víte, moje rodina, až na mé rodiče, byla vyhlazena v holokaustu a já jsem velmi choulostivý na převažování těch jemných misek vah, ať na tu, nebo druhou stranu. Pro mne páni Bartošové a Konvičkové padají do jednoho pytle,“ upozornil Blesk.cz Boris Šťastný a vedle Konvičky zmínil i nedávno zatčeného šéfa Národní demokracie Adama B. Bartoše, který je kvůli své ostré protiuprchlické rétorice podezřelý ze spáchání tří trestných činů proti lidskosti.

Co říkáte na nápad Konvičkovců zřídit Alternativu pro Česko?

Naprosto se ztotožňuji s názorem bývalého prezidenta Václava Klause na to, že tento název a tato myšlenka byla panem Konvičkou ukradena. Jsem přesvědčen o tom, že tam, kde se ocitne pan Konvička v jakékoli politické straně nebo na vzdálenost 100 metrů od ní, je to totožné, jako by tam vybuchl granát. Protože on nebojuje za svobodu svobodnými myšlenkami, on bojuje s nesvobodou vytvářením další nesvobody. Já osobně v žádném případě jakýkoli projekt, ve kterém bude, byť vzdáleně, ať už přímo, nebo nepřímo pan Konvička působit, žádným způsobem nepodpořím.

Jak vnímáte Konvičkovy ataky na exprezidenta Klause? Vyčetl mu, že nerozumí islámu, a nyní i to, že nemá „gebír“, tedy právo rozhodovat, kdo co může zakládat.

Já si myslím, že exprezident Václav Klaus naprosto jasně pojmenoval ten problém a to, že se to panu Konvičkovi nelíbí, to, že strany kolem něj vytvářené uměle vytváří mediální hry, jako jsme byly svědky v posledních hodinách, kdy jsou zneužívány texty spolupracovníků Václava Klause pro vlastní sebepublicitu, kdy jsou vykrádána slovíčka z jednotlivých textů a uměle propojovány tyto věci, to je jen ukázkou nějaké snahy o mstu.

Stojíte si za tím, že v Česku momentálně neexistuje žádná pravice?

Trvám na tom, že u nás žádná pravice v tuto chvíli neexistuje. Je tomu tak od chvíle, kdy ODS přestala být vnitřně svobodná a demokratická. To, že jsem přesvědčen, že je potřeba, aby v Čechách byla pravice obnovena, aby vznikl silný subjekt na pravé straně politického spektra, který by bojoval nejenom za liberálně konzervativní myšlenky, ale také který by bojoval za svobodu občanů, je pravda.

Ale to pro mne jakákoli uskupení kolem pana Konvičky nejsou a nikdy nebudou. Zaznamenal jsem zároveň jména jako publicista Petr Štěpánek, pan docent Zvěřina, to jsou všechno lidé, kteří vždy bojovali za svobodu, za národní zájmy a u kterých já bych příliš neočekával, že se budou spojovat s extrémními postoji Konvičkovců.

Kvůli Konvičkově otevřenému boji proti islámu?

Je sice pravda, že je potřeba jasně bránit národní zájmy, národní identitu, je potřeba bojovat za uhájení našich zájmů v souvislosti s migrací, je potřeba bojovat s extremismem, s islamismem v jakékoli podobě. Ale pan Konvička bojuje s islámem a to je věc, která je pro mne jako pro člověka, pro kterého je svoboda jedno z nejdůležitějších témat, naprosto nepřijatelné.

I Petr Bystroň, rozený Čech a zároveň šéf bavorské AfD, byl kritický. Uvedl, že ho na jednu stranu může těšit zájem o myšlenky AfD v Česku, na druhou stranu je nebezpečné, když se jich chopí nesprávní lidé. Jak vy vnímáte tuto snahu o „kopírování“?

Jsme svébytnou zemí, ale určitě hledejme vzory v okolních zemích. Alternativa pro Německo může být dobrým příkladem v tom, že má smysl hledat nová řešení, má smysl vytvářet nová uskupení. Osobně sám za sebe jsem vždy byl proti jakýmkoli náznakům extremistického pojetí politiky. To určitě Alternativa pro Německo nic takového nenabízí. Já bych si moc přál, aby v ČR vznikl nějaký takový subjekt. Sám o tom dlouhodobě přemýšlím a záleží jenom na tom, jestli se nám podaří takovou myšlenku zrodit. V následujících týdnech a měsících určitě budou vznikat nové iniciativy, které budou směřovat stejným směrem, a věřím, že mnohem šťastnějším směrem, než právě tato vykradená myšlenka Alternativy pro Česko.

Video Stovky příznivců Zemana a Konvičky prošly Prahou. A novináři to „schytali“. - Blesk - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

sendrasak ( 19. května 2016 09:21 )

O jakých migrantech, vždyť tu žádní nejsou a pokud vím, se sem ani nehrnou.

salto ( 12. května 2016 08:39 )

Příští volby budou o migrantech a pokud vláda nezačne jednat, tak se tito hoši pořádně zviditelní

adrzbach ( 11. května 2016 22:33 )

Každý extremizmus je zlo a Konvička jím jest.

adrzbach ( 11. května 2016 22:31 )

Konvička je komediant, nebezpečný muž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa