Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šuškanda Alžběty II. s Cameronem: Korupce řádí v Nigérii a Afghánistánu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, zst - 
10. května 2016
20:26

Britský premiér David Cameron se ironicky svěřil královně Alžbětě II., že na summit proti korupci směřují i zástupci zřejmě nejzkorumpovanějších zemí světa. Výslovně přitom zmínil Nigérii a Afghánistán, vyplývá ze záběru televize ITV. Summit proběhne tento týden v Londýně.

Konverzace s královnou se zúčastnil i canterburský arcibiskup Justin Welby, který namítl, že „zrovna tento konkrétní prezident zkorumpovaný není“, aniž upřesnil, koho tím měl na mysli. Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow se také připojil poznámkou: „Dá se předpokládat, že přijíždějí na vlastní náklady?“

Protikorupční summit se bude zabývat především otázkou další existence daňových rájů, a to v době, kdy ještě zdaleka neutichla kauza Panamských dokumentů (Panama Papers). Ta znovu připomněla, jak zejména bohatí lidé a firmy ukrývají peníze v zemích, kde neplatí vysoké daně, a vyhýbají se tak vyšším daňovým poplatkům ve svých zemích.

Královna Alžběta II. nedávno oslavila 90. narozeniny. Pogratuloval jí i prezident USA Barack Obama:

Video Obama přiletěl na oběd za Alžbětou II. Kolem limuzíny byl trochu zmatek. - Reuters
Video se připravuje ...

Kvůli aféře Panama Papers měl potíže i samotný Cameron, jehož otec tohoto způsobu, byť legálně, ke svému podnikání využíval. Kvůli kauze zveřejnil své daňové přiznání a zpovídat se musel i před poslanci. Cameron původně tvrdil, že žádný majetek v offshoreových firmách nevlastní, později ale připustil, že spolu s manželkou měl akcie ve společnosti svého zesnulého otce. V roce 2010 je prý ale všechny prodal.

Britský premiér si také postěžoval, že proti jeho otci, jenž zemřel v roce 2010, byla vznesena „hluboce urážlivá a nepravdivá“ obvinění. Několikrát pak zopakoval, že otcův fond byl založen za účelem podnikání, a nikoli neplacení daní, a byl naprosto zákonný.

Cameronův boj proti korupci

Cameron přitom hodlá proti korupci tvrdě zakročit. „Tato vláda již učinila více než kterákoli jiná, aby podnikla kroky proti korupci ve všech jejích podobách, my ale půjdeme dále,“ stojí v premiérově prohlášení.

„Proto letos přijmeme zákon, podle kterého ponesou trestní odpovědnost firmy, které nedokážou svým zaměstnancům zabránit v napomáhání daňovým únikům,“ píše se také v dokumentu.

Připomeňte si oslavy narozenin královny Alžběty II.:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi