Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když vás trápí palec u nohy: Jak se zbavit bolesti?

/
  • Hallux
    13. května 2016 ● 15:00

    Bolí vás klouby na palcích u nohou a na deformované končetiny se už nemůžete ani podívat? Už si kvůli utrpení nemůžete ani vzít své oblíbené boty? Co může za vaše obtíže a co vám od nich nejlépe odpomůže? Zabere spíše moderní medicína či fyzioterapie?

  • 1.

    Co bolesti způsobuje?

    Statická deformita palce u nohy, která se jmenuje hallux vagus. Projevuje se posunem palce mimo osu a také jeho rotací. Přitom palec je hlavním odrazovým prstem a také je velkou oporou při stoji. Podílí se též na správném postavení klenby nohy a zkrátka a dobře bychom se bez něj obešli jen těžko.

    Hallux
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Jak tomu zabránit?

    Procvičováním nohou, které by posílilo svaly klenby. Můžete s tím začít hned a klidně v každé volné chvíli. Zvedejte třeba prsty u nohy různé předměty ze země – například kapesník nebo tužku. Pod nohou kutálejte malý míček a zkuste si i stoupat na špičky. A když máte pocit, že už vám trable s palcem pomalu začíná, zkuste používat korektory či chrániče nohou.

    Hallux vagus
    Autor: scom, archiv

  • 3.

    Proč k Hallux vagus vůbec dochází?

    Nejčastější příčinou bolestivých kloubů bývá nevhodná obuv. Například boty s úzkou špičkou či vysokým podpatkem. Boty na nízkém podpatku s pružnou podrážkou a s prostorem pro prsty představují dobrou prevenci před deformací nohou. Takže lodičky jsou sice krásné, ale pokud je nosíte často, koledujete si prostě o malér. Ale nezoufejte, vždyť podobné trable má koneckonců i vévodkyně Kate (34).

    Vévodkyně Kate ukázala nohy. Hrozí jí artritida.
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Tejpování

    Vyzkoušejte kombinaci meziprstních korektorů a ortéz nebo cvičení na BOSU či jiných labilních plošinách. Také můžete zkusit tejpovací pásku, se kterou má zkušenosti třeba i herečka Marie Doležalová (29), která loni zvítězila ve Stardance. Tejpování doporučuje i Bc. Adéla Papoušková z nově otevřeného centra Fyzioterra v Praze 9. „Výhodnější než ortézy je Kinesiotaping. Tejpovací páska dokáže palec fixovat ve správné poloze a zároveň ho neomezí v pohybu. Pásku na noze skoro neucítíte. Lze ji nosit do kterýchkoliv bot a úleva od bolesti je prakticky okamžitá,“ radí Papoušková.

    Tejpování
    Autor: scom, archiv

  • 5.

    Rázová vlna

    Lékař vám také může doporučit léčbu pomocí rázové vlny, jejíž aplikací do místa potíží se v kloubu nastartují hojivé procesy.

    Léčba ráznou vlnou
    Autor: scom, archiv

  • 6.

    Operace

    Když už jste však v pokročilejším stádiu, pomůže už jedině operativní zákrok.

    Operace
    Autor: Foto: archiv Blesku, Reuters

    Fotogalerie
    8 fotografií

    Více o vbočeném palci čtěte ZDE

Dnešní horoskopy