Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Farmářka Havránková na vládě převzala metál pro tátu. Boje kolem D11 nelituje

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. května 2016
19:30

Farmářka Ludmila Havránková proslula sporem se státem kvůli pozemkům v trase plánované dálnice D11 do Hradce Králové. Pře skončila téměř po 20 letech výměnou půdy. Právě ona byla v úterý mezi lidmi, kteří na Úřadě vlády převzali osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji. V případě Havránkové byl ale metál určený in memoriam pro jejího otce, který strávil pět let v komunistickém vězení. V rozhovoru pro Blesk.cz zmínila, jak teď sama žije.

„Kdyby se chtěl někdo proslavit, bylo by jednodušší začít trénovat a stát se maratonským běžcem než získat status bojovníka třetího odboje,“ prohlásil během předávání ocenění šéf Etické komise ČR Jiří Kaucký. Odmítl tak, že by se někdo z odbojářů chtěl pouze proslavit. Proces udělení dekretů je podle jeho slov velmi složitý.

„Mít sílu postavit se proti takové mašinerii, všemu schopnému protivníkovi, to dokázali jen ti nejpevnější. Měli odvahu pro svou pravdu obětovat vše. Uvědomovali si, že neseme odpovědnost nejen za dnešek, ale i za zítřek našich dětí,“ komentoval třetí odboj také senátor Jiří Oberfalzer (ODS), který se předávání účastnil.

Co říkáte ocenění vašeho otce?

Je to smutné, že to je až po tolika letech. Mnoho vězňů se toho nedožilo. Na druhé straně je to pocta těm lidem, nejen mému otci. Beru to ze stránky všech kulaků, všech těch, kteří byli vyhnaní, těch, kteří byli před drátama, ale i za drátama.

Pamatujete si jako malá na to, že váš otec vyvíjel odbojovou činnost?

Byla jsem příliš malá, pak už jsme jezdili jen do Jáchymova za tatínkem, to si pamatuji.

Vyprávěl o tom pak doma?

O těchto věcech se nemluvilo, to bylo trestné. Ale to víte, že něco víte. My jsme věděli všechno.

Vy sama jste také boj se státem podstoupila, kvůli dálnici D11 a vyvlastnění pozemků. Souhlasil by váš otec s tím, jak jste postupovala?

Určitě ano, protože statek bez polí není nic. To je konec hospodaření. Vždycky má každý dvě cesty a jednu si vybere, já jsem si vybrala tu, kterou jsem si vybrala. Otec si také vybral svou. Nebylo to nikdy jednoduché. Pro něj to bylo podstatně horší. Pro mě to nebylo jednoduché, ale vždy jsem viděla své rodiče, že jejich cesta byla o hodně horší. K nějakému konci jsem došla.

Jak se vám žije dnes?

V žádném případě se nestěhuju. My jsme si tu cestu vybrali, po ní jdeme. Já jsem šťastná se svou rodinou a doufám, že i oni se mnou. Je mi líto, že se toho moji rodiče nedožili. A je mi líto, že o ocenění se musí žádat. Pro vězně 50. let a vůbec pro politické vězně by to mělo být samozřejmostí, a ne prošením. Šlo to udělat jinak, ale to je můj názor.

Kde skončí ta ocenění, která jste dnes za své rodiče převzala?

Rodina Koutníků vlastní statek v Plačicích, který můj syn přestavěl do původního stavu. Tak jako tam skončila deska z návštěvy prezidenta Masaryka, tak tam skončí i toto. Nepatří to mně ani mým dětem. Patří to těm, kteří tam žili – to jsou moji rodiče.

joudajoudovy ( 11. května 2016 11:38 )

na konci valky byl kazdy druhy odbojarem. kolaboranti si navzajem psali osvedceni a s radosti lezli do ksc a pak se podileli na zakladani druzstev. v ramci uloveni moci se navzajem opet udavali. nakonec, i nas gusta husak sedel a jaky pak to byl pracant? mimo jine, kam se po listopadu podelo pres milionu komunistu? je zajimave, ze se havrankovic 50.lety drdol nezminuje, ze jim fasouni nezkonfiskovali rozsahly statek? kdo nespolupracoval, tomu tam nasadili spravce.

havran2 ( 10. května 2016 21:02 )

Měli dát Havránkové ještě metál za ty pozemky.

lobotom ( 10. května 2016 20:35 )

Jak dlouho ještě bude tahle čarodějnice vyskakovat v masmédiích?

krllo ( 10. května 2016 20:04 )

Tak proč ta hvězda neřekla za co byl otec zavřený ? 5 let se nedávalo za boj proti režimu, to se dávalo spíš za šmelinu. Tak ona to ví a nepoví. Zvláštní.

Zobrazit celou diskusi