Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf rakouské vlády Faymann rezignoval. Vaz mu zlomil prezidentský debakl

Autor: ČTK, mb - 
9. května 2016
13:25

Rakouský kancléř Werner Faymann (56) rezignuje na všechny své funkce. Překvapivě to dnes oznámil na spěšně svolané tiskové konferenci. Důvodem jeho odchodu je ztráta podpory části členů sociální demokracie (SPÖ) po nezdaru stranického kandidáta v prvním kole prezidentských voleb před dvěma týdny. Faymanna, který chce ještě dnes odpoledne předat demisi prezidentu Heinzi Fischerovi (77), má v čele vlády dočasně nahradit současný vicekancléř a předseda lidovců (ÖVP) Reinhold Mitterlehner (60).

Faymann, který byl kancléřem od konce roku 2008, se ocitl pod silným tlakem po debaklu sociálnědemokratického kandidáta v prezidentských volbách i kvůli svému postoji k azylovým zákonům. I tak se ale jeho rychlá rezignace neočekávala.

„Mít většinu (ve straně) nestačí,“ řekl dnes Faymann s tím, že Rakousko potřebuje kancléře, jehož strana ho bude plně podporovat. „Jsem vděčný za sedm a půl let u vlády a přeji svému nástupci více štěstí,“ dodal odcházející politik, který končí i v čele SPÖ. Vedení strany, které ještě dnes bude řešit další budoucnost, by se měl přechodně ujmout vídeňský starosta Michael Häupl (66).

V čele vlády stane dočasně koaliční lidovec Mitterlehner, který podle svých slov přijal rozhodnutí Faymanna s respektem, i když načasování kroku ho překvapilo. Mitterlehner dnes také uvedl, že nevidí důvod k předčasným volbám nebo změně vládní migrační politiky.

V prvním kole rakouských prezidentských voleb jasně zvítězil kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer (45), jenž razí tvrdou protiimigrantskou linii, a který se ve druhém kole 22. května střetne s expředsedou strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem (72).

Kancléř Faymann loni nejprve podpořil politiku otevřených dveří pro uprchlíky po vzoru německé kancléřky Angely Merkelové (61). Následně však rakouská vláda podle něj zjistila, že vývoj je neudržitelný, zavedla kontroly na hranicích a stanovila limit na počet žadatelů o azyl.

Řada komentátorů považuje stávající krizi rakouského politického establishmentu rovněž za důsledek toho, že obě centristické strany - sociální demokraté a lidovci - vládly zemi posledních deset let ve velké koalici. Také uchazeč ÖVP v prvním kole prezidentských voleb zcela propadl.

Další parlamentní volby by se měly v Rakousku podle řádného termínu konat v roce 2018.

st.rec ( 10. května 2016 09:12 )

Baliko asi je to opačně,řece chtěl zarazit eurodotace pro V4 a už konečně poznal že dělal vola.Ještě kdyby podobně padli ti vítači v Bruselu a jejich ***káři v celé EU!

Zobrazit celou diskusi