Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Magor si pro legální zbraň nepůjde.“ Poslanci se přeli o regulaci držení zbraní

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. května 2016
11:35

Zpřísnění podmínek pro legální majitele střelných zbraní odhlasovala v pátek Poslanecká sněmovna. Padaly hlasy pro i proti. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i další vzpomenuli na tragédii střelce Zdeňka K. (63) a osmi mrtvých v Uherském Brodě. Chovanec však také upozorňoval, že svět se změnil a je zkrátka méně bezpečný. I proto ale musí být regule přísnější. Opozice kontrovala údajným omezováním svobody lidí.

„Svět se opravdu změnil a ať se nám to líbí, nebo nelíbí, je méně bezpečný. Bohužel ta bezpečnostní situace, která tady byla před rokem, před dvěma, je pryč… Naše děti budou vyrůstat do světa, který bude jiný a pravděpodobně méně bezpečný... Je potřeba předvídat, je potřeba se těm rizikům stavět čelem,“ obhajoval přísnější regule pro držitele legálních zbraní Milan Chovanec (ČSSD).

Poslanci je v pátek schválili. Pro bylo 93 poslanců, proti 35. Vláda se snaží přísnějšími regulemi reagovat mj. na tragédii v Uherském Brodě, kde došlo loni v únoru k vystřílení restaurace a smrti osmi lidí, jež zavraždil Zdeněk K.

Schválena tak byla i kontroverzní pravomoc policie zadržet v odůvodněných případech zbraň legálnímu majiteli přímo v jeho obydlí. A to klidně i bez jeho přítomnosti.

„Již dnes může vstoupit orgán státní správy do obydlí, pokud má podezření, že ten člověk je nakažen nakažlivou chorobou,“ komentoval to Chovanec. „Nezlobte se na mě, ta policie přeci nebude týden nebo 14 dní toho psychopata někde honit, aby u té prohlídky byl,“ poznamenal Chovanec.

„Chceme pouze jenom pro policisty další možnost, aby v případě důvodného podezření vyzvali občana, aby vydal zbraně dobrovolně. I já jsem držitelem zbraně, a pokud za mnou přijde policista a řekne mi: ‚Pane Chovanče, z těch a z těch důvodů vydejte zbraně,‘ tak je vydám. Pak si můžu stěžovat u generální inspekce či soudu,“ dodal ministr.

K tragédii v Uherském Brodě Chovanec uvedl: „Bohužel se občas musí stát tragédie, abychom na ni rychle a pružně reagovali... Víme, že ten člověk byl držitelem zbraně několik let. Těsně před tím, než spáchal tento čin, tak ho policie vyzvala k tomu, aby se zúčastnil lékařské prohlídky… Policie v té době neměla možnost do toho obydlí vstoupit a zbraň zabavit.“ 

To by se nyní mělo změnit. Podle Chovance přitom k těmto krokům policie bude přistupovat v ojedinělých případech, deseti ročně, možná méně. Ministr uvedl, že nechce omezovat držitele zbraní či likvidovat domácké muzejní sbírky zbraní apod. „Tato vláda bojuje za to, abychom neimplementovali nesmyslné nápady Evropy… Chceme podporovat poctivé držitele zbraní,“ dušoval se Chovanec.

Opozice si stěžovala na omezení domovní svobody

Opoziční představitelé však jeho postoj odmítali. „Ta část muniční je kvalitní a potřebná. Ale TOP 09 se nemůže a nebude podílet na oklešťování, umenšování a omezování práv občanů,“ uvedl poslanec Daniel Korte (TOP 09).

„Jenom si povzdechnu, že těch zákonů je poslední dobou hodně, vždycky pod nějakým ušlechtilým důvodem, ať už je to bezpečnost, výběr daní apod., se vždy o kousek okleští individuální lidská svoboda,“ dodal předseda Topky Miroslav Kalousek. Zavzpomínal na předrevoluční doby, kdy „svoboda nebyla nic moc“. Pomalu a plíživým krokem se tam podle Kalouska opět vracíme.

„Oprávněná otázka zní, kterou svobodu nám tato vláda vezme příště?“ tázal se šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a i on poukazoval na údajné omezení domovní svobody.

Jana Černochová (ODS) upozorňovala, že policie má již dnes dle ní dostatečné oprávnění, aby mohla zabránit „střílejícím šílencům“. Policie dle ní v poslední době ukázkově podle zákona o policii zabavila několik desítek zbraní a nábojů, stávající legislativa podle ní funguje.

„Ten návrh tak, jak je předložený, by nezabránil situaci, která nastala v Uherském Brodě,“ uvedla Černochová. „Stávající oprávnění, které policie má, funguje a je dostatečné. Opět tady potrestáme zákona dbalé občany ČR, kteří prošli všemi těmi povinnostmi, které jsou spojeny s tím, aby se stali držiteli zbrojních průkazů,“ pokračovala a stěžovala si také na údajné prolomení domovní svobody. 

Černochová upozorňovala, že obydlí je nedotknutelné. „Nejsem člověk, který by tady chrastil zbraněmi a vyhrožoval: My to dáme k Ústavnímu soudu. Ale skutečně se dopouštíme porušení Ústavy,“ dodala. 

Povinné psychotesty poslanci odmítli

Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) lobboval za zavedení povinných psychotestů. Jeho pozměňovací návrh poslanci neschválili (pro 18, proti 116).

Padaly narážky, zda by se pak musely dělat i psychotesty u řidičů či třeba ústavních činitelů. „Některé názory jsou osvěžující a neměly by zapadnout ani v budoucnu. Například povinné psychotesty ústavních činitelů,“ reagoval na nastalou diskuzi ministr vnitra Chovanec. 

Gabal svůj návrh zdůvodňoval tím, že ve společnosti došlo k nárůstu útoků a rizik v souvislosti s radikálním islamismem a „bezpečnostní stresování občanů se stalo součástí politické hry“. „Je mnoho těch, kteří chtějí, aby se občané cítili ohroženi. Od islámského státu po jeho multiplikátory v Evropě,“ uvedl. Nelze se podle něj divit, že roste stres, ale  i zájem lidí mít zbraň. I kvůli tomu by ale měly být zavedeny podle Gabala pravidelné psychotesty držitelů zbraní.

„Pokud je někdo magor a chce spáchat trestný čin, tak pro legálně drženou zbraň si asi nepůjde,“ kontroval poslanec Úsvitu Martin Lank s tím, že to samé platí o psychotestech. „Psychotesty nic neřeší,“ dodal. 

krllo ( 6. května 2016 12:15 )

 Je fakt, že Kalousek si pro legální zbraň nepůjde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa