Žáci Základní školy Sira Nicholase Wintona se ujali vysazení krásného strom »moruše černé«, kterou v roce 2014 Winton trojské botanické zahradě daroval. „Mít v botanické zahradě jeho moruši je pro nás velká čest. Věříme, že vyroste do takové majestátnosti, jako je ta Wintonova, pod kterou tak rád sedával. Naše přání je, aby u ní, a až vyroste, pod ní návštěvníci a hlavně děti sedávali,“ říká Jana Tužová, pověřená řízením trojské botanické zahrady.

Škola nese jméno po muži, který zachránil stovky dětí během druhé světové války před koncentračními tábory. „Pan Winton nás poctil svou návštěvou v roce 2008 a já jsem byla jedna z těch, kdo ho po škole provázel. V naší třídě jsme mu zazpívali anglickou písničku, při které mě držel za ruku a zpíval s námi. Nezapomenutelný zážitek,“ vypráví Karolína Březinová, bývalá žákyně základní školy.

Vysazování Wintonovy moruše:

Video
Video se připravuje ...

Sázení Wintonovy moruše černé. Ujali se toho samotní žáci ze školy, která nese jeho jméno. Botanická zahrada Praha

Z Wintonovy 200leté moruše, která je na jeho zahradě v Británii, se podařilo v minulosti vypěstovat pouze tři kusy. „Podle Nicholase Wintona projevilo zájem o roubování moruše mnoho zahradníků. Nikomu se to však nepodařilo. Až Patriku Paššovi, Wintonovu blízkému příteli. V roce 2010 si od něj odebrali 20 roubů. Ty letecky převezli na Slovensko, kde je pěstovali. Přežily však pouze tři stromy. Dva jsou na Slovensku a jeden je u nás, v Praze,“ dodává Tužová.

Ve věku 106 let zemřel téměř před rokem Nicholas Winton, který zachránil 669 dětských životů před jistou smrtí v nacistických táborech. V letech 1938 a 1939 v Československu organizoval odjezdy židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici. Své činy držel dlouho v tajnosti a až po mnoha letech vyplula na povrch jeho snaha a hlavně úspěch při záchraně dětí.

Fotogalerie
4 fotografie