Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pomahačova pacientka má problémy s obličejem: Tělo ho odmítá!

Autor: ČTK, lm - 
4. května 2016
19:54

Američanka Charla Nashová, které tým českého chirurga Bohdana Pomahače před pěti lety transplantoval obličej, je zpět v nemocnici v Bostonu. Napsala to agentura AP. Hospitalizována byla, když lékaři zjistili, že organismus novou tvář nepřijal.

Transplantace z května 2011 byla třetím pokusem týmu českého lékaře o náhradu obličeje. Nashová byla znetvořena v roce 2009, kdy ji vážně zranil šimpanz její kamarádky. Lékaři se tehdy pokusili transplantovat Nashové i obě ruce, které jí zvíře utrhlo, ale už tehdy je tělo pacientky nepřijalo a musely být opět odejmuty.

Podle dnešní zprávy AP se lékaři pokusili vysadit léky na potlačení imunity, které Nashová brala od operace v roce 2011. Experiment ale teď museli ukončit a léky pacientka znovu užívá v naději, že se odpor organismu vůči transplantátu zmírní. Americké agentuře Nashová řekla, že děkuje za modlitby a pevně věří, že experiment poskytne dostatek informací pro pomoc vojákům zraněným v ozbrojených konfliktech.

Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě a vystudoval lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel na chirurgickou praxi v roce 1996. Sérii transplantací obličeje zde jeho tým jako první v USA provedl v rámci grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonské nemocnici věnoval 3,4 milionu dolarů (57,6 milionu korun v tehdejším kurzu) na výzkum transplantací, během kterého měli lékaři dát nový obličej pěti lidem.

abaron ( 5. května 2016 12:28 )

však trpia kanibalizmom, často vyhľadávajú spory, bitky a pri nich kusajú do prstov ... tí dobre vedia, že keď ich konkurent nemá tak už nemá ako loziť po strome je to hrozné, ale je to daň za neiformovanosť

lesnismes ( 4. května 2016 23:37 )

Fuc- k off you freakish ing or dr.Suck my dick and your stupid mother and fat bastard father as well.

zarazenyprd ( 4. května 2016 21:44 )

Jsi jen ho\/no v trávě. Proto tak nenávidíš vzdělané lidi a vůbec kohokoliv, co něco umí. Ty neumíš ani pravopis ze základní školy, ubohá trosko.

lesnismes ( 4. května 2016 20:59 )

Chuj z pomahacem!!Hov-no mu smrdi stejne ,neli hur nez nasi uklizecce.Vsem by se melo tykat a zadny :pane ing. or pane doctore a pane chuj vi co.Nejsou o nic lepsi nez kdokoli jinej.

lesnismes ( 4. května 2016 20:53 )

Cesi jsou dost prepjaty z titulu.Slovo ing. ci dr. maj snad i na toaletnim papire.A nymanti jsou tlaceni se pred akademiky klanet az by si zlamali hrbet jako by hajzl baba byla "horsi "clovek.Jakysi prezitek z minulejch dob.Toto se vsak v normalnim svete jiz nenosi.Je to totiz trapne.

Zobrazit celou diskusi