„Někdo má fotky s českými tuneláři z 90. let či nedávné doby, já mám ze včerejška foto s ruskými motorkáři,“ reagoval Michal Hašek veřejně na dotaz novinářky z Lidovky.cz na svém Facebooku. 

Na focení s Nočními vlky, kteří vyrazili na spanilou jízdu z Moskvy do Berlína a neminuli ani Českou republiku, nevidí hejtman Jihomoravského kraje nic špatného. A není z ČSSD sám, komu kontroverzní motorkářský gang nevadí. Také poslanec Jaroslav Foldyna se nedávno nechal slyšet, že se s motorkáři sejde.

Do Česka přitom nepřicestoval vůdce motorkářů Alexander Zaldostanov alias Chirurg, přítel ruského prezidenta Vladimira Putina. A to kvůli opatřením v souvislosti se sankcemi vůči osobám z Ruské federace, zapojeným do dění na Krymu a východní Ukrajině. Noční vlci totiž aktivně podporují proruské separatisty na Ukrajině. Do Berlína ale prý vyrazili uctít památku padlých z druhé světové.

Společně s ruskými motorkáři tak učinil v Brně i Hašek. „Dnes večer vzdali v Brně na ústředním hřbitově hold vojákům Rudé armády padlým při osvobození Brna a jižní Moravy ruští, čeští i slovenští motorkáři. Vše proběhlo klidně, důstojně a bez jakýchkoliv problémů. Bylo pro mne silným zážitkem být při tom a společně se poklonit památce padlých s ruským generálním konzulem p. Budajevem,“ popisoval v úterý před půlnocí Hašek na sociální síti své dojmy.

Mluvčí kraje Eliška Holešinská Windová k tomu uvedla, že se Hašek účastnil akce právě na pozvání ruského konzulátu. „Pan hejtman se účastnil této akce na pozvání ruského konzulátu, a to mimo jiné proto, že byl týden v Číně, takže se nemohl účastnit jiných akcí. Využil tak nabídky konzulátu,“ řekla Aktuálně.cz.

Ve středu se Hašek rozhodl rozvinout svou obhajobu. „Včera jsem byl na Ústředním hřbitově v Brně, protože jsem tam chtěl být a vzdát čest a poklonit se sovětským osvoboditelům Brna a jižní Moravy z jara 1945. Bojoval jsem už v minulosti proti přepisování historie, když jsem jako poslanec interpeloval Topolánkovy ministry ve věci poškození pomníku rudoarmějců v Brně – Králově Poli tehdejším funkcionářem ODS, který chtěl přepisovat dějiny,“ uvedl Hašek. 

„Vážím si památky všech, kteří nám přinesli svobodu na konci 2. světové války, ať už bojovali ve válce jako vojáci sovětské, československé, rumunské, americké, britské či jiné armády, jako partyzáni či odbojáři, a zvláště těch, kteří položili za naši svobodu a vlast svůj život. Nikdy nedopustím přepisování historie a relativizaci hrdinů, kteří padli ve válce za vítězství nad nacistickým Německem. Odmítám hloupé spojování jejich odkazu a památky se srpnem 1968, v té době již odpočívali v moravské zemi a na dalších místech České republiky dlouhých 23 let a nezaslouží si takovou rétoriku,“ dodal hejtman.

Pózování s homofoby, propaganda i pitomost

Po Haškově pietě s Nočními vlky se přitom objevila řada reakcí od politiků, ale i aktivistů. Pochvalných, ovšem také odsuzujících. Poslanec a zastupitel Jihomoravského kraje Vojtěch Adam (KSČM) uvedl na Facebooku: „Všechna čest. Bohužel jsme teď v Praze na Sněmovně, jinak bychom se s Petrem určitě aktivně zúčastnili.“ Petrem myslel svého syna, poslance zvoleného za hnutí Úsvit Petra Adama, od září 2015 nezařazeného. 

Řada politiků se však nad Haškovým činem podivovala. Šéf ODS Petr Fiala uvedl: „Připomínejme si hrdiny 2. světové války, nepodléhejme při tom ale Putinově propagandě z Kremlu.“ Pro ČTK Fiala dodal: „Předpokládám, že to je jenom osobní selhání Michala Haška nebo zoufalá snaha získat nějaké body, ale nevím, odkud by je získat mohl.“

„Hejtman Hašek kladl věnce s Nočními vlky. Polsko a Litva patří na Západ, Hašek je kandidát na vyznamenání Putinem. Klást věnce lze i bez Vlků,“ napsal na Twitteru europoslanec za ANO Pavel Telička. A později dodal: „Hejtman Hašek vráží PM Sobotkovi kudlu do zad podruhé. Věnce s gangem Vlků si s pučem po volbách nezadají.“

S Haškem se totiž ze strany jeho kritiků vlečou narážky na jeho někdejší lánský puč u prezidenta Zemana proti jedničce ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, včetně původního lhaní o této schůzce. Se Zemanem přitom sdílí Hašek i náklonnost k Číně či Rusku, za kterou je prezident občas kritizován. A to i ze strany Pavla Teličky.

„Když dojde na lámání chleba, charaktery se obnažují,“ glosoval Haškovu fotku s ruskými motorkáři europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina, který jízdu Nočních vlků považuje za nebezpečnou ruskou propagandistickou akci.

Na ruskou propagandu ve svém komentáři poukázal i brněnský primátor Petr Vokřál (za ANO). A hejtmana Haška rozhodně nešetřil. „Demokratický politik má celou řadu možností, jak důstojně a s úctou oslavit výročí konce války, určitě však mezi ně nepatří pózování s bandou militantních nacionalistů. Proto nechápu, proč se hejtman Jihomoravského kraje a zastupitel státu s takovou historií, jakou má Česká republika, dobrovolně fotí s Nočními vlky, gangem nacionalistů a homofobů, kteří po Evropě už léta pod zástěrkou historických oslav pouze rozvážejí propagandu,“ napsal ostře Vokřál na Facebooku.

„Bohužel to nevypadá, že by panu Haškovi někdo kroutil ruku za zády, ale že s touto skupinou násilníků hrdě oslavujících Stalina skutečně pózuje dobrovolně. Proto bych mu připomenul, že tento gang, jehož členové se na straně ruských separatistů účastnili bojů na Ukrajině a při obsazování Krymu, hrdě používá rétoriku o NATO ovládaném americkými Židy a například do Polska má zákaz vstupu,“ pokračoval Vokřál. 

Aktivista: Hejtman na fotce s putinovským gangem

A pořádně rozezlený byl aktivista Jan Vrobel. „Co dělá hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek? Fotí se s putinovským gangem známým svým nacionalismem, jehož členové bojovali na straně ruských okupantů na Donbase. Nyní je máme v ČR! Tohle jsou lidi, jejichž členům bojujícím na straně ruských okupantů má tento stát odepřít vstup na naše teritorium, a pokud jej překročí, má je okamžitě vyhostit. Ne Igora Ševcova. Tyhle lidi. Skutečný vrahy a teroristy. S nimiž se teď fotí naši politici,“ uvedl taktéž na sociální síti.

Na Vrobelův komentář upozornil samotného Haška právě komunistický poslanec Adam. „Vojto, orel much nelapá,“ vzkázal mu hejtman Hašek.

„Je v pořádku vzpomenout na padlé ve druhé světové válce, to myslím že nikdo nezpochybňuje. Důležité je, že pan hejtman Hašek se šel evidentně dobrovolně fotit a pózovat s tzv. Nočními vlky. Což je skutečně nástroj Kremlu, jak prosazovat své zájmy třeba i ve střední Evropě. Jsou to lidé, kteří obdivují Stalina, kteří se účastnili ruské okupace ukrajinského Krymu, někteří z nich bojovali na východní Ukrajině v ruských barvách,“ řekl Blesk.cz Jakub Janda, analytik think-tanku Evropské hodnoty, který se problému ruské propagandy věnuje dlouhodobě.

I on Haška za čin zkritizoval. „Je to podobné, jako kdyby pan hejtman Hašek políbil portrét Josifa Stalina či Vladimira Putina. Na fotce najdete i vlajky Doněcké lidové republiky, což je loutkový stát Ruské federace na území Ukrajiny. Jestli si to pan hejtman Hašek neuvědomuje, tak je mi líto, ale jeho zahraničně-politické znalosti musí být velmi limitované. Je velmi chybné, že do toho pan hejtman takto vstoupil,“ dodal Janda.

Fotogalerie
22 fotografií