Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Vysočina a Jihočeský kraj

/
  • Nejkrásnější hrady a zámky Jihočeského kraje a Vysočiny
    6. července 2019 ● 12:46

    Turistická sezona na hradech a zámcích už je v plném proudu a jako každým rokem se očekává, že i letos české památky navštíví miliony turistů. A je skutečně z čeho vybírat. Připravili jsem pro vás seriál, který vás provede po těch nejkrásnějších památkách, které v Česku můžete najít. Pokračujeme Vysočinou a Jihočeským krajem! Sledujte Blesk.cz a nenechte si ujít báječné tipy na výlety.

  • 1.

    Zámek Telč

    Historické jádro Telče je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Z původně gotického hradu nechal vytvořit jeho majitel Zachariáš z Hradce renesanční sídlo. Přestavba probíhala pod vedením italských mistrů. Náročná úprava nejstarší části telčského zámku byla podniknuta roku 1553, kdy se Zachariáš z Hradce oženil s Kateřinou z Valdštejna. Zámek se nikdy neprodával, nýbrž se dědil z rodu na rod. Počátkem 17. století se Telč dostala do rukou členů rodu Slavatů. Další majitelé panství – Lichtenštejni z Kastelkornu a Podstatští z Lichtenštejna prováděli na zámku jen drobnější úpravy.

     

    Seznam pohádek, které se zde natáčely, a další zajímavosti naleznete zde:

    Telč
    Autor: Profimedia.cz
  • 2.

    Hrad Rožmberk

    Až do roku 1302 byl Rožmberk hlavním a nejstarším sídlem předního českého šlechtického rodu. Tím se později stal Český Krumlov. V roce 1551 byla panství postoupena teprve šestnáctiletému Vilémovi z Rožmberka. Toto období také náleží k nejslavnějším v rožmberských dějinách. Po Vilémově smrti se v roce 1592 ujímá panství Petr Vok. Pohnuté události na počátku třicetileté války způsobily, že se Rožmberk v roce 1620 ocitl v rukách císařského generála Karla Bonaventury Buquoye. V duchu romantického cítění v 19. století přebudoval hrad zámek Rožmberk Jiří Jan Jindřich Buquoy.

     

    Další informace naleznete zde:

    Hrad Rožmberk
    Autor: Foto pro Blesk - NPU
  • 3.

    Český Krumlov

    Původní gotický hrad založili před rokem 1250 páni z Krumlova, jedna z větví mocného rodu Vítkovců s erbovním znamením pětilisté růže. Když roku 1302 krumlovská větev Vítkovců vymřela, zdědil hrad Jindřich I. z Rožmberka, který sem také přesídlil. K velkým stavebním úpravám došlo za nejvyššího purkrabího Viléma z Rožmberka. Rod Rožmberků byl však tak zadlužen, že Vilémův mladší bratr Petr Vok, který byl zároveň posledním členem rožmberského rodu, musel zámek prodat císaři Rudolfovi II. Roku 1622 dal císař Ferdinand II. Krumlov rodině Eggenberků, kteří zadali barokní přestavbu zámku, stavbu dřevěného divadla a založení zahrad. V letech 1719-1947 patřil Krumlov rodu Schwarzenberků, kteří jej ve druhé polovině 18. století přestavěli ve stylu vídeňského baroka.

     

    Z jakého slova vznikl název Krumlov a co navštívit v okolí? Čtěte zde:

    Zámek Český Krumlov
    Autor: Archiv
  • 4.

    Hrad Lipnice nad Sázavou

    Hrad Lipnice byl založen na začátku 14. století mocným rodem pánů z Lichtenburka. Byl vystavěn na skalnaté vyvýšenině mezi dvěma kopci, aby hlídal celé okolí. V roce 1417 byli v lipnické hradní kapli za Čeňka z Vartemberka vysvěceni první husitští kněží. Do pozdně gotické pohodlné hradní rezidence byl hrad přestavěn až v 16. století za husitských rytířů Trčků z Lípy. Hrad pomalu chátral a v roce 1869 celý vyhořel.

     

    Kdo byl lipnický pán rytíř Samson a jakých krutostí dopouštěl? Čtěte zde:

    Hrad Lipnice
    Autor: Profimedia.cz
  • 5.

    Zámek Červená Lhota

    První písemná zpráva o existenci tvrze ve vsi Lhota je z roku 1465. V roce 1602 se poprvé objevilo označení Červená Lhota, vycházející z nové barvy omítek. Majitelem stavby se stal i nejvyšší kancléř Království Českého Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka, který ji mění v barokní zámeček užívaný jako letohrádek. V letech 1902 až 1910 byl zámek přestavěn v neorenesančním slohu. V roce 1934 zde vznikla hrobka rakouské knížecí rodiny Schönburg- Hartenstein, která zámek jako poslední vlastnila.

     

    Která pohádka proslavila Červenou Lhotu a jaké další snímky se zde natáčely? Více zde:

    zámek Červená Lhota
    Autor: iStock
  • 6.

    Zámek Náměšť nad Oslavou

    Ve 13. století vzniká původně gotický hrad založený pány z Lomnice. V letech 1565 až 1578 byl hrad moravskými pány ze Žerotína přebudován v na honosné renesanční sídlo, které se zachovalo v téměř nezměněné podobě dodnes. V době po bitvě na Bílé hoře byly majetky panství prodány císařskému generálu Albrechtu z Valdštejna. V roce 1752 získal celé panství nejvyšší kancléř Českého království Bedřich Vilém Haugwitz. Rodu Haugwitzů panství patřilo až do konce 2. světové války.

     

    Čím je zámek unikátní a který československý prezident zde pobýval? Čtěte zde:

    Zámek Náměšť nad Oslavou
    Autor: archiv Blesku

  • 7.

    Zámek Orlík

    První písemné zmínky o Orlíku pocházejí z 13. století, z doby vlády Václava I. Šlo o dřevěný hrádek, který plnil roli celnice. Clo se vybíralo od proplouvajících lodí za převážené zboží. Na Orlíku ve 14. století rád jako host pobýval Václav IV., který v jeho okolí pořádal hony. O století později zde byl návštěvníkem i husitský vojevůdce Jan Žižka. V 18. století se jako dědictví dostává panství k rodu Schwarzenbergů. Od roku 1802 dochází k přeměně Orlíka ve skutečné panské sídlo. Vrcholem byla novogotická úprava budovy. V roce 1948 museli Schwarzenbergové odejít do nuceného exilu do Rakouska. Vrátili se až po roce 1989, kdy Karel Schwarzenberg zastával funkci vedoucího kanceláře prezidenta Československé republiky Václava Havla. V současné době patří panství jeho synovi Janu Schwarzenbergovi.

     

    Proč je hrad takřka nedobytný a co si z něho před šesti lety odnesli nenechaví zloději? Čtěte zde:

    Video
    Video se připravuje ...

    Na prohlídce hradu Orlík Nedělní Blesk

  • 8.

    Zámek Jaroměřice nad Rokytnou

    Barokní zámek Jaroměřice nad Rokytnou patří k nejmohutnějším stavbám 1. poloviny 18. století u nás i v Evropě. Původní středověká tvrz byla koncem 16. století přestavěna na renesanční zámek. Do barokní podoby byl zámek přebudován v letech 1700 až 1737 za nejvýznamnějších majitelů německých pánů Questenberků. Současně s budovami vznikla i zámecká zahrada francouzského typu. Ve své nejslavnější době byly Jaroměřice nad Rokytnou centrem kulturního života, který zde organizoval Jan Adam Questenberk.

     

    Která známá pohádka se zde natáčela a kam na výlet po okolí? Čtěte zde:

    Video
    Video se připravuje ...

    Tip na výlet! Podívejte se na zámek Jaroměřice z ptačí perspektivy! David Malik, Matěj Šrám

  • 9.

    Zámek Hluboká nad Vltavou

    Zámek Hluboká byl založen jako strážný hrad v polovině 13. století českými králi. V držení se zde vystřídalo několik šlechtických rodů. Mezi významné patřili např. Pernštejnové, kteří založili v roce 1490 nedaleký rybník Bezdrev, rozlohou druhý největší v Čechách. V roce 1661 koupil Hlubokou Jan Adolf I. Schwarzenberg. Schwarzenbergové hlubocký zámek upravili nejprve počátkem 18. století v barokním stylu. V 19. století pak provedli rozsáhlou rekonstrukci zámku v romantickém stylu nové gotiky včetně úpravy parku a okolní krajiny. Zámek byl přestavěn pod vlivem cest tehdejšího majitele, knížete Jana Adolfa II. Schwarzenberga a jeho manželky kněžny Eleonory, do Anglie.

     

    Které královské sídlo bylo předlohou pro Hlubokou a další zajímavosti naleznete zde:

    Zámek Hluboká nad Vltavou
    Autor: Archiv Blesku
  • 10.

    Hrad a zámek Jindřichův Hradec

    Zámek, původně gotický hrad v Jindřichově Hradci byl založen ve 13. století na soutoku Nežárky a Hamerského potoka. Stavba středověkého hradu je spjata se jménem Jindřicha Vítkovce, zakladatele samostatné Vítkovské odnože pánů z Hradce. Za Adama II. z Hradce proběhla pod vedením Baltazara Maggiho a dalších italských stavebníků radikální přestavba hradu na reprezentativní zámek podle vzoru paláců italské renesance. Pánům z Hradce sloužil hrad jako hlavní sídlo až do vymření rodu roku 1604. Mezi další významné vlastníky patří i Vilém Slavata z Chlumu a na Košumberce. V českých dějinách proslul jako královský místodržící, svržený roku 1618 při tzv. druhé pražské defenestraci z okna Pražského hradu.

     

    Další zajímavosti o zámku a tipy na výletu po okolí naleznete zde:

    Hrad a zámek Jindřichův Hradec
    Autor: Městský úřad Jindřichův Hradec
  • 11.

    Tipy na výlety

    Fotogalerie
    50 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

schusinbi: Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

(06. 07. 2019 13:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy