Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kominíci přijdou o komíny: Vláda změnila některým povoláním „náplň práce“

Autor: zst - 
2. května 2016
19:04

Vláda schválila své nařízení, které mění nebo upravuje činnosti, kterými se jednotlivé profese mohou živit. Kadeřnice budou moci vlasy nejen preparovat, ale také třeba zhušťovat. Kominíci zase přijdou o své komíny, nově z nich budou čističi spalinových cest. Na schválení vládního nařízení upozornil web Aktuálně.cz.

„Preparace, prodlužování, zhušťování a regenerace vlasů,“ píše se v popisu práce nově pro kadeřnictví a holičství. Dodnes přitom mohly kadeřnice pouze „preparovat“. Důvodem změny je prý využívání „nových postupů při úpravě účesů“. Ještě razantnější změna činnosti pak čeká, naštěstí jen na papíře, kominíky.

„Obsahová náplň řemeslné živnosti „Kominictví“ se věcně a terminologicky zpřesňuje v návaznosti na terminologii zákona o požární ochraně,“ vysvětluje důvody této změny v materiálu ministerstvo průmyslu a obchodu. Nově tak kominíci nebudou čistit komíny. „Čištění, kontrola a zkoušení spalinových cest (dutin určených k odvodu spalin do volného ovzduší) a vydávání zpráv o provedení čištění a kontroly spalinových cest,“ budou mít v popisu práce letos od 1. července, kdy má vládní nařízení nabýt účinnosti.

Optici zase nebudou vyrábět „korekční oční pomůcky“, tedy brýle, ale „optické korekční zdravotnické prostředky“. Zcela nově je pak v nařízení definována profese vázaná živnost „Nákup, prodej, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4“. 

Protože nejde o zákon ani žádnou novelu, nemusí už změny projednávat parlament ani podepisovat prezident.

Ke změnám přistoupil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v souladu s naplánovaným legislativním programem celé vlády. „Konkrétně je třeba upravit názvy živností v nařízení vlády tak, aby korespondovaly s předměty podnikání živností vázaných a koncesovaných změněnými novelami živnostenského zákona. V návaznosti na to se upravují i obsahové náplně těch živností, u kterých došlo ke změnám,“ píše se v materiálu, který ministři schválili.

Podle ministerstva by neměly mít změny na podnikatele ani státní rozpočet žádný finanční ani věcný dopad. Naopak by měly přísně vzato legalizovat úkony, které už živnostníci stejně provádějí, ale které mohly u „šťouralů“ narazit.

moiaza ( 2. května 2016 22:54 )

 Dej hlupákovi koryto a hned vymyslí lejstro.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa