Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Cinknutá“ soutěž? Ťok chce Českým drahám zatrhnout vlaky za 10 miliard

Autor: ČTK, sou - 
2. května 2016
07:05

Ministr dopravy Dan Ťok bude usilovat o zrušení soutěží Českých drah na nákup nových vlaků za více než deset miliard korun. Podmínky soutěží podle ministra nahrávají jednomu dodavateli, kterým je podle médií plzeňská Škoda Transportation. Napsal to v pondělí deník E15. I kvůli jiným krokům Českých drah Ťok podle deníku nevyloučil změny ve vedení podniku.

České dráhy v polovině dubna vypsaly trojici výběrových řízení na dodávku elektrických souprav, motorových vlaků a vagonů. „Budu žádat zrušení. Podmínky vypsání nahrávají jednomu dodavateli,“ řekl E15 ministr dopravy Dan Ťok

Podle médií Škodu Transportation v soutěžích zvýhodňuje krátký čas na homologaci vlaků v tuzemsku a také to, že se dráhy nezavazují k odebrání konkrétního počtu souprav, nýbrž mají rozptyl od jedné po několik desítek. České dráhy kritiku odmítly. Podle ministra ale takové podmínky odrazují velké zahraniční dodavatele, píše E15.

Ťokovi se podle deníku nelíbí také to, že dráhy vypsáním soutěží ignorují plány ministerstva, které chce nové vlaky za evropské dotace kupovat samo a dopravcům je následně půjčovat. Takový plán podporují soukromí železniční dopravci. Evropská unie dá na české vlaky v příštích letech přes 20 miliard korun.

Vedení Českých drah proti vůli ministra vyplatilo Škodě Transportation stamiliony 

Deník připomněl, že Ťok v poslední době kritizoval také další krok vedení Českých drah, které minulý týden proti jeho vůli zaplatilo Škodě Transportation 753 milionů z loňské arbitráže v letitém sporu o dodávku 20 lokomotiv. Vedení drah svůj postup zdůvodňovalo hrozbou snížení ratingu, podle Ťoka ale nezaplacení na rating vliv mít nemuselo a dráhy měly počkat na soudní verdikt.

Server Neovlivní.cz v uplynulém týdnu napsal, že České dráhy zaplatily arbitrážní stamiliony po tajné schůzce šéfa Škody Transportation Tomáše Ignačáka se šéfem dozorčí rady Českých drah Milanem Ferancem a místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem, který má na dráze neformální vliv. Setkání v prostorách prostějovského tenisového klubu se podle serveru odehrálo za zády ministra Ťoka i šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

petram11 ( 2. května 2016 13:17 )

Jasně, říká Ťok, t. č. ministr dopravy, který cinknul zakázku na mýtného manažera a chce cinknout i samotnou zakázku na celé mýto. Jinou pohádku tam nemá?

Zobrazit celou diskusi