Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Rowlingová alias Galbraith potřetí - Cormoran Strike chytá vraha a řeší svůj vztah k Robin

Recenze: Cormoran Strike chytá vraha a řeší svůj vztah k Robin.
Recenze: Cormoran Strike chytá vraha a řeší svůj vztah k Robin.  (Autor: nakladatelství Plus)
Autor: Kristýna Beránková - 
29. dubna 2016
14:58

Čeští čtenáři se potřetí mohou ponořit do světa soukromého detektiva Cormorana Strika a jeho asistentky Robin, který vytvořila pod pseudonymem Robert Galbraith duchovní matka Harryho Pottera Joanne Rowlingová. Tentokrát pátrá Cormoran po vrahovi, který posílá na adresu Robin části ženského těla, a snaží se vypořádat se svou minulostí.

Pokud by snad u prvních dvou knížek čtenáři skutečně uvěřili, že je napsal válečný veterán Robert Galbraith, v knize Ve službách zla se Joanne Rowlingová zcela zjevně demaskovala jako ženská autorka. Ovšem v tom nejlepším slova smyslu. Rowlingová je dobrá pozorovatelka. Postavy mají hluboce propracovanou a uvěřitelnou psychologii. V románu Ve službách zla se čtenář konečně dozví podstatná fakta z minulosti obou hlavních postav – jak zemřela Strikova matka Leda a proč odešla Robin z vysoké školy. Obě zdánlivě nesouvisející události definují chování detektiva k Robin a naopak a vedou k osvěžujícímu konfliktu mezi ústřední dvojicí.

Romantická linie mezi Cormoranem a Robin už totiž trochu přepíná strunu. Zatímco v prvním díle bylo jiskření zábavné a v druhém snesitelné, tentokrát má už čtenář chuť zatřást s postavami a upozornit je, že nejsou na střední škole, aby toužebně vzdychali v soukromí a nebyli schopni si své city vyjevit.

Rowlingová se ve svém novém románu vydala do kalných vod lidské psychiky, mezi komunitu lidí trpících apotemnofilií, tedy nutkavou touhou po amputaci končetiny. Navíc přidala i několik kapitol psaných z pohledu šíleného vraha. Přestože se může zdát Cormoran v závěru příběhu čtenáři poněkud natvrdlý, rozuzlení překvapí.


Robert Galbraith - Joanne Rowlingová

Ve službách zla

Plus, 2016

576 stránek

Hodnocení: 85 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi