Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šlechtovou po nebožtících na chodbě straší i lidovci. „Podpásovka,“ rýpla si

Autor: simao, ČTK - 
29. dubna 2016
18:20

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) se pustila do lidoveckých koaličních partnerů kvůli novele zákona o pohřebnictví. Sama normu protlačuje, teď si ale stěžuje na nečekanou „podpásovku“, lidovci si totiž napsali vlastní zákon. KDU-ČSL se nicméně brání, že straně šlo o drobnou novelu řešící pohřbívání předčasně narozených dětí. 

Šlechtová si od novely zákona o pohřebnictví slibuje hodně. Nedávno ji ostatně zděsil případ z pohřebního ústavu v Horažďovicích, kde nebožtíky nechávali tlít na chodbě.

Ministryně se však nyní rozčílila nad jinou záležitostí ohledně novely. „Zabývám se osobně detaily od A do Z a právě se dozvím, že byla podána ve Sněmovně novela k danému zákonu, který je v gesci MMR, a to sněmovním klubem KDU-ČSL. Byl podepsán všemi členy vlády KDU a poslanci tohoto klubu. Asi si na podpásovky budu muset zvyknout,“ postěžovala si na svém oficiálním účtu na Facebooku Šlechtová.

„Mám tomu rozumět tak, že KDU-ČSL chce, aby po 15 letech nezájmu měl náš stát několik novel v jednom roce? Blahopřeji této straně za uvážlivost a též za informování aspoň ze slušnosti mé osoby. Stává se to tak trochu zvykem, že si každý již dělá, co chce. Bohužel to zase dopadne jen na občany,“ dodala Šlechtová. 

Lidovci: Šlo o pohřbívaní předčasně narozených dětí

Lidovci vedení vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem útok Šlechtové odmítli. „Poslanci KDU-ČSL podali v uplynulých dnech návrh novely zákona o pohřebnictví. Fakticky se jedná o drobnou novelu, která řeší pohřbívání předčasně narozených dětí. Lidovečtí poslanci tím reagovali na nečinnost ministerstva pro místní rozvoj,“ vrátila úder mluvčí KDU-ČSL Petra Hrušová.

„Je zcela standardní podávat poslanecké návrhy; koneckonců hnutí ANO to udělalo mnohokrát, se zdůvodněním rychlosti. Nejen proto je reakce Karly Šlechtové na sociální síti neadekvátní,“ dodala pro Blesk.cz mluvčí lidovců. 

Šlechtová chce novelu zákona o pohřebnictví předložit do konce června vládě a protlačit od příštího roku. Přináší řadu změn, mimochodem i v oblasti pohřbívání předčasně narozených dětí. Lidovci však chtěli prosadit změnu rychleji.

Mrtvé dítě nemá být odpad ani pod hranicí půl kila

Současný zákon umožňuje pohřbívat plody až od 500 gramů váhy a po 22. týdnu těhotenství. „Pozůstalým nemohou být tato jejich práva krácena jenom proto, že dojde k potratu či se narodí mrtvé dítě,“ stojí v novele ministerstva Šlechtové.

A tak budou mít možnost pohřbu všechny plody či mrtvé nenarozené děti bez ohledu na hranici 500 gramů. „Nyní ho lékaři považují za odpad a dávají ho do stejných míst jako například amputované končetiny. My navrhujeme, aby o případném pohřbení rozhodli rodiče. V případě, že by se nevyjádřili do 48 hodin, plod by byl považován za odpad,“ uvedla Šlechtová.

Šlechtová chce konec nejlevnějších rakví i tresty

Šlechtová si od novely slibuje, že se konečně v oboru udělá celkově pořádek. „Kdo chce dnes podnikat v pohřebnictví, odsedí si rekvalifikační kurz a dostane certifikát. Nepotřebuje žádnou praxi. V novele zavádíme, že takto může pracovat pouze jako zaměstnanec. Ale pokud si chce založit živnost, bude muset složit zkoušku. A navíc bude muset mít praxi v oboru,“ uvádí ministryně. 

Uchazeč se základním vzděláním by měl mít praxi minimálně 10 let, středoškolák pětiletou a vysokoškolák tříletou. Zkoušku bude vést osoba autorizovaná ministerstvem pro místní rozvoj.

Novela chce rovněž zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. „Jsou úzké a krátké. Často se musí lámat kosti, aby se tam mrtví vešli. To je naprosto nepřijatelné,“ vysvětluje Šlechtová. Nově by rakev mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá.

Novela vymezuje i postihy. Fyzická osoba může za jeden přestupek dostat pokutu až 100 000 korun, právnická až 500 000 korun. „A v případě, že by se stalo to, co nedávno v krematoriu v Horažďovicích, počítáme i s nepodmíněnými tresty. Pokud nechá někdo tělo na vozíku bez rakve, tak je to hanobení lidských pozůstatků. A tam těch těl bylo zhruba dvacet. To je trestný čin, za který nově budou dva až tři roky nepodmíněně,“ pokračuje ministryně.

Nově by také všechny pohřební služby a krematoria musely mít speciální místnost pro případnou úpravu a také kontrolu zesnulých. „I když se jedná o soukromou společnost, musela by tam pozůstalou rodinu pustit. Slibujeme si od toho i zlepšení kontroly provozovny,“ doplnila Šlechtová.

 

moiaza ( 29. dubna 2016 19:27 )

No černopr.delníci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa