Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Skauti mají novou hru na uprchlíky. Přijímání běženců řeší už i malé děti

Autor: Veronika Šmídová - 
1. května 2016
05:40

Přijmeme, nebo nepřijmeme? Základní otázka evropských států ve vztahu k běžencům je i názvem jedné z her, které mají pomoci českým dětem a dospívajícím pochopit uprchlickou krizi. S nápadem vzdělávat o migraci pomocí pantomimy, malování či dramatizace přišel Junák ve spolupráci s organizací NaZemi. Jejich příručku mohou využít nejen skautští vedoucí, ale třeba i učitelé. Některé hry jsou dokonce vhodné pro malé děti už od 8 let.

„Účastníci se vžívají do rolí obyvatel smyšlené komunity, která zažívá a řeší situaci, zda a za jakých podmínek přijmou skupinu cizinců, která je žádá o přijetí. V domovině těchto cizinců totiž vyschl zdroj vody a jsou v ohrožení života. Aktivita využívá hru v rolích a další prvky dramatické výchovy.“ Tak začíná návod k jedné z aktivit s názvem „Přijmeme, či nepřijmeme“. 

Hra je podle příručky vhodná pro děti starší deseti let, trvá 175 minut. Během ní dostanou děti přiřazené jednotlivé role, vtělit se mohou třeba i do starosty, který nese největší zodpovědnost. Vyzkouší si tak na vlastní kůži, jak složité je někdy rozhodování o vpouštění cizinců do své domoviny. 

Podobných her je v příručce 18. Některé pomáhají dospívajícím třeba rozlišit tzv. hoaxy (lživé informace), které se četně vyskytují na internetu, od pravdy.

 

Skauti se učí porozumět uprchlické krizi. Skauti se učí porozumět uprchlické krizi. | http://lidevpohybu.eu/

Junák: Inspirovali jsme se v cizině

„Příručka vznikla zejména jako reakce na aktuální dění ve společnosti. Studovali jsme již existující příručky a snažili se metodiku připravit tak, aby dodala to, co podle nás zatím chybělo, a tím byla obecnější podpora pro práci s kontroverzními tématy, podpora rozvoje kritického myšlení, schopnost diskuse a reflexe,“ vysvětlila pro Blesk.cz Jitka Taussiková, mluvčí organizace Junák – český skaut. 

Téma uprchlictví podle ní začalo v české společnosti vřít zhruba na jaře roku 2015. Již v červnu se tak Junák rozhodl začít ve spolupráci se spolkem NaZemi vytvářet příručku. Práce na ní zabrala zhruba pět měsíců. Na realizaci se podílelo kolem 50 lidí – kromě hlavních autorek a autora z NaZemi i další spolupracovníci, velké množství práce bylo odvedeno dobrovolníky. 

„Inspirovali jsme se zejména zahraničními materiály, které obdobná téma zpracovávají. Zaměřili jsme se na rozvoj empatie, seznámení se základními pojmy a daty, myšlení v souvislostech či téma nenásilného řešení konfliktů,“ popsala Taussiková. 

Do příručky zařadili aktivity, hry a programy, které byly již vyzkoušené u různých cílových skupin – některé ve skautském prostředí, jiné ve školách. Například hra „Kdo utíká z Konga“ byla realizována v rámci samostatného workshopu již několikrát. Podle Taussikové na ni mladí lidé reagovali velmi otevřeně, rádi diskutovali, dívali se na téma z různých úhlů pohledu.  

Hry jsou ale vhodné i pro malé děti kolem věku 8 let. „U dětí ve věku 8 let se snažíme rozvíjet zejména jejich přemýšlení nad vztahy mezi lidmi, jejich schopnost pojmenovat, co je příjemné, co je nepříjemné, čeho se kdo bojí, a hledat způsoby chování, které by jim osobně vyhovovalo a zároveň zohledňovalo potřeby druhých,“ popsala zástupkyně skautů.

Skauti a skautky už uprchlíkům pomáhají

Příručku doplňuje i o celodenní metodický seminář pro pedagogy a pedagožky. Jeden již proběhl v Praze, účastnili se ho jak skautští vedoucí, tak učitelé a učitelky. Další seminář proběhne v sobotu v Brně.  

Organizace se do uprchlické krize ovšem zapojují i jinak. „Mnozí, především dospělí, skauti a skautky se dlouhodobě do pomoci příchozím cizincům zapojují, ať už jako dobrovolníci v uprchlických improvizovaných táborech na Balkáně či při pořádání sbírek oblečení. Spolek NaZemi se zaměřuje na vzdělávání v globálních tématech, věnuje se tedy třeba i otázkám způsobů účinné rozvojové spolupráce,“ uzavřela Taussiková.

Celou příručku najdete zde

Skauti z celé České republiky uctili minulý týden u mohyly na Ivančeně pod Lysou horou památku popravených skautů. Podívejte se: