V soutěži zvítězil návrh autorského týmu ve složení Stanislav Krčmárik, Ľubica Lašáková, Lukáš Radošovský, Róbert Bakyta, Matúš Grega-Jakub, Peter Janeček a Ivan Boroš. Správa hřbitovů nyní osloví vítěze v souvislosti s přípravou projektové dokumentace. Pokud vše proběhne dle představ všech zainteresovaných, realizace projektu by se měla uskutečnit v roce 2017.

„Cílem bylo otevřít dveře celkovému řešení oblasti,“ řekl Petr Hlaváček, ředitel IPR. „Hostivařský hřbitov doplatil na rozmach kremace v druhé polovině 20. století. Nebyla stanovena pravidla pro umísťování nových hrobů a dělení klasických hrobových míst na hroby urnové. Typizované urnové hroby tak byly postupem času umísťovány i do prostoru hřbitovních cest, čímž byl narušen původní ráz místa. V době, kdy se téměř 96 % pohřbů v Praze uskuteční žehem, nemohl malebný hřbitov s osobitou atmosférou bez újmy vyhovět poptávce po dalších urnových hrobech,“ přiblížil situaci ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.

A jak bude Hostivařský hřbitov po zásahu architektů vypadat?

Nástupní prostor bude mít betonovou podlahu, na které bude vysypán prach, písek nebo podobný materiál. Prach je symbolem pominutelnosti, v tomto místě bude z prachu vyrůstat strom jako symbol naděje. Z nástupního prostoru se chodbou návštěvník dostane k automatu na svíčky a také k toaletám, případně ke stání s kontejnery. Měl by také plnit funkci společného památníku.

Vítězný návrh podoby hřbitova v Hostivaři
Autor: Institut plánování a rozvoje Prahy
Hlavní stezka, která v současnosti vede celým hřbitovem, bude zachována. Změní se ovšem její podoba, nově by měla být mírně vnořená do terénu, tak aby zbytek hřbitova byl vyvýšený. Toto vnoření bude symbolizovat rozdílnost světů – svět stezky a svět uren, myslí si autoři návrhu. 
Vítězný návrh podoby hřbitova v Hostivaři
Autor: Institut plánování a rozvoje Prahy

Změní se také uložení ostatků v urnách. Nově budou mít podobu válcové tuby. Ty by měly být vyhotovené z oceli a vložené do skleněného pouzdra. Přes sklo, ve kterém bude vložená urna, by mělo prosvítat světlo ze svíčky před urnou na druhou stranu. Pokud bude chtít návštěvník číst nápis na kterékoli urně, bude nucen se sklonit a tak vzdát úctu mrtvému.

Vítězný návrh podoby hřbitova v Hostivaři
Autor: Institut plánování a rozvoje Prahy

Kvůli blízké silnici, která by mohla návštěvníky rušit svým hlukem, bude vystavěna nová zeď z cihel a kamene. Materiál bude nahrubo omítnutý pískem. V místě zalomení bude zeď vyztužená ocelí a betonem. Měla by tak svým tvarem poskytovat intimní prostor. Na zdi budou vyhotovená čísla značící roky. Vnitřní plocha hřbitova bude porostlá vysokou trávou, ta bude zakrývat pohled na urny, které budou umístěny ve výšce od 40 do 120 centimetrů.

Vítězný návrh podoby hřbitova v Hostivaři
Autor: Institut plánování a rozvoje Prahy

Výstava návrhů

V souvislosti s představením vítězného projektu probíhá i výstava všech architektonických návrhů na rozšíření Hostivařského hřbitova, kterou je možné navštívit od pátku 29. dubna do středy 11. května v prostorách kaple svatého Václava na Vinohradském hřbitově. Výstava je přístupná denně od 11 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

Podívejte se na další návrhy, které se soutěže zúčastnili:

Fotogalerie
15 fotografií