Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kramný píše z basy: Smutek je mou intimní záležitostí!

Autor: ljš, shp - 
28. dubna 2016
20:02

Je zklamaný z české justice a touží vědět, kdo zabil jeho manželku a dceru. Petr Kramný si z vězení nedopisuje jen se svou partnerkou Vandou a rodiči, ale napsal také do televize Nova. Opřel se do soudkyně Renaty Gilové, která ho poslala na 28 let za mříže. Taktéž si stojí za svým, že do jeho smutku nikomu nic není. Mnoho lidí se totiž podivovalo nad tím, že může být po smrti dcery a manželky tak klidný…

„Já jsem své Monice a Klárce neublížil, vždy jsem chtěl znát pravdu. A který rodič by nechtěl?“ ptá se Kramný v listu adresovaném televizi Nova. Sám se staví do pozice oběti českého soudnictví. „Jsem roztrpčený ze stavu české justice, tedy té části, se kterou jsem měl tu čest,“ vzkázal.

Většinu času tráví odsouzený studiem vlastního spisu a přípravou na další soudní stání. „Nejvíce času mi kromě běžných povinností zabírá studium spisu a korespondence s mou obhájkyní. Píše mi spousta neznámých lidí, vyjadřují mi podporu. Touto cestou všem děkuji. Omlouvám se, že není v mých silách každému odpovědět. Mnohdy ani není nálada. Ale podpora lidí mi pomáhá,“ popsal v dopise.

Kramný se i ve vazební věznici dozvěděl, že soudní znalec Radek Matlach zpochybnil důkazy, na jejichž základě byl odsouzen. Znalec, kterého však mnozí oponenti osočují z neprofesionality, prohlásil, že posudky soudních důkazů byly zmanipulovány. Retušovány měly být posmrtné fotky Moniky a Klárky Kramných.

To ale Kramný komentovat nechce. „Já se nechci vyjadřovat před tím, než proběhne další soud. Vím, že bylo podáno trestní oznámení, ať to policie vyšetří. Jediné, co řeknu, je, že už v mé závěrečné řeči jsem uvedl, že se proti mně vytvářely důkazy. Ten, kdo to dělal, doufám, že bude potrestán,“ okomentoval Matlachovu kauzu odsouzený.

V českou justici pomalu přestává věřit, přesto věří, že ne všichni jsou tak předpojatí jako Renata Gilová, která ho odsoudila. „Nechci házet všechny do jednoho pytle, nebudu říkat, že ten soudce, který se divně tváří, je darebák. To bych klesl na úroveň všech, kteří mě soudí za to, že se na snímcích v novinách divně tvářím. Znají mě jen ze snímků z novin a televizních záběrů a tam jsou vždy záběry, které mě ukazují takového, jaký nejsem,“ napsal.

„Jsem roztrpčený ze stavu české justice, tedy té části, se kterou jsem měl tu čest. Soudkyně byla proti mně od počátku zaujatá, stejně jako vůči mé obhájkyni,“ dodal Kramný. Dle vlastních slov si připadá jako v absurdním bijáku.

„Každému, kdo o mně říká, že jsem vrah, protože jsem nebyl dostatečně smutný, bych nepřál, aby byl v mé situaci. Připadám si jako v absurdním filmu. Už 2x jsem se dozvěděl, že jsem měl spáchat sebevraždu, tu radost nikomu neudělám. I státní zástupce by si to přál, proto se pohádka o rozšířené sebevraždě dostala do obžaloby. Přání bylo otcem myšlenky. Před soud jsem předstoupil se slovy o víře ve spravedlnost. V mém případě spravedlnost byla někde na dovolené,“ napsal Kramný.

Plány, co dělat po případném propuštění, nemá. „Neplánuji nic. Až se to stane, tak vám budu ochotný odpovědět. Jediné, co vím, že budu se svými rodiči,“ napsal Kramný. Spoustu věcí, které v roce 2013 udělal, by také udělal jinak.

„Hodně jsem o tom přemýšlel. Měl jsem Moniku přemluvit, ať do Egypta nejedeme. Bavili jsme se o nepokojích v té době, ale Monika tam za každou cenu chtěla odletět. Je spousta dalších věcí, které bych udělal v roce 2013 jinak. Ale to vím až teď s odstupem času. Vím, že Monika by mi poradila, ať nevěřím některým svým bývalým kamarádům. Ztratil jsem důvěru v lidi. A víru ve spravedlnost,“ napsal redakci TN.cz Kramný.

Stále trvá na svém, že nikoho nezabil a svou rodinu miloval. „Já jsem své Monice a Klárce neublížil, vždy jsem chtěl znát pravdu. A který rodič by nechtěl? Kdo přišel o své dítě, možná mě dokáže pochopit. Možná pochopí i to, že se na veřejnosti ‚divně tvářím‘. Ztratil jsem to nejcennější v mém životě. Smutek mám v sobě, nepotřebuju jej dávat na odiv. Smutek je pouze mou intimní záležitosti a nikomu do toho nic není. Někteří svědci do výpovědi projektovali vlastní špínu. Nechci je jmenovat. Oni si musí žít se svým svědomím,“ uvedl v závěru svého dopisu.

Krajský soud v Olomouci Petra Kramného v lednu odsoudil k 28 letům vězení. Soudkyně Renata Gilová je přesvědčená, že všechny nepřímé důkazy tvoří uzavřený řetězec, který jeho vinu jasně dokazuje. Podle znalců svou manželku Moniku a dceru Kláru zabil elektrickým proudem.

 

noram ( 5. května 2016 19:44 )

Věřím, mužským, tedy pokud vůbec mužský jsi, věřím naprosto vše. Tak kde jsi? Jak dlouho mám čekat?

noram ( 5. května 2016 19:42 )

Nic jsi nepochopila, ale to nevadí. To je OK.

zigzag ( 5. května 2016 19:01 )

Spràvne delàs, a schvàlne umìrànì prodluz o nejaky ten den dèle.

tymitaky ( 5. května 2016 18:56 )

Za to, že mě přežijí, nedostanou nic.

noacojezase ( 5. května 2016 18:25 )

Tobě už se smějí? To je co.

Zobrazit celou diskusi