Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konvička má strach ze „svinstva“. A kauza muslimů a masokostní moučky běží dál

Autor: simao, ČTK - 
28. dubna 2016
15:40

Martin Konvička coby lídr Bloku proti islámu nečekaně oznámil krach spolupráce s Úsvitem. Celý „rozvod“ protiislámských hnutí vypadal především jako hádka o peníze. Nyní se Konvička dušuje, že o peníze tak úplně nešlo. Nad ním samotným se však nadále vznáší problém kolem jeho kontroverzních výroků o „namletí muslimů do masokostní moučky“. Projednávání této věci se ale protahuje.

Českobudějovický soud totiž vrátil státnímu zástupci kauzu předsedy Bloku proti islámu (BPI) Martina Konvičky. Ten byl žalován kvůli výrokům, které státní zástupce kvalifikoval jako podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Policie by v případu měla ještě doplnit vyšetřování, uvedla Česká televize.

Vrácení kauzy potvrdila soudkyně českobudějovického soudu Petra Kubová. „Rozhodnutí bylo odesláno včerejšího dne, strany ho nemají k dispozici a do té doby, než jej převezmou, se k celé věci nebudu vyjadřovat,“ řekla Kubová.

Žalobce: Psal i o koncentrácích pro muslimy

Podobně stručně záležitost komentoval žalobce Josef Richtr. „Až budu mít usnesení o vrácení věci v ruce, tak pak se budu relevantně vyjadřovat,“ řekl. Trestní oznámení na Konvičku loni podala jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková.

Konvička se podle žalobce přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod dopustil výroky na internetu. Hrozí mu za to až tříleté vězení.

Obžaloba se týkala několika konkrétních výroků, které Konvička prezentoval na internetu. V jednom z nich stojí: „Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás muslimové nameleme do masokostní moučky.“ V dalším případě podle žalobce Konvička uvedl: „Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.“

Blok proti islámu vs. Úsvit, Konvička vs. Volfová

Blok proti islámu v minulosti uvedl, že celá kauza je zpolitizovaná. Docent Konvička, který je přírodovědcem a pedagogem Jihočeské univerzity, však má velké politické ambice. Povede totiž patrně do krajských voleb Blok proti islámu v jižních Čechách jako lídr kandidátky.

Do voleb měl jít BPI po boku parlamentního Úsvitu, jenže tohle spojenectví nečekaně ztroskotalo. O „rozvodu“ s Úsvitem informoval právě Konvička spolu se svou pravou rukou, sociologem a dalším protiislámským štváčem Petrem Hamplem. 

Úsvit na své tiskovce tento týden upozorňoval, že nemalou roli v rozkolu hrála i finanční otázka. „BPI do dnešního dne nedostal žádné vyúčtování nákladů spojených s organizací volební kampaně. Nemohl žádným způsobem ovlivnit průběh volební kampaně, její nákladovost ani dodavatelské subjekty. Role BPI se smrskla na roznašeče vytištěných novin bez vlivu na průběh volební kampaně. Nemohl setrvat ve svazku, ze kterého profituje pouze jeden subjekt na úkor druhého,“ reagoval Blok na svých stránkách, kde upozorňuje, že „za vznikem BPI nikdy nestály peníze, nýbrž nespokojenost občanů“.

Sám Konvička nyní vysvětloval zrušení spolupráce BPI s Úsvitem na Facebooku Bloku a kanálu Hrdý Čecháček na YouTube. Spojení s Úsvitem mělo prý Bloku zajistit především možnost rychle ovlivňovat parlamentní politiku a účastnit se volebních kampaní. „Bohužel jsme byli naivní a udělali jsme spoustu chyb,“ připustil Konvička.

Za svou vlastní chybu označil úzkou spolupráci s místopředsedkyní BPI Janou Volfovou, kterou nařkl z „klasického kabinetního politikaření“. Prý „postupně budovala strukturu své podpory“.

Konvička také uvádí, že se dostal v poslední době pod velký tlak. Silné přesvědčení ho však neopouští. A další silné výroky přichází v závěsu. „I když se migrační krize zdá trochu pominulá, nebezpečí islámské expanze, nebezpečí expanze europeistických struktur, oklešťování svobod, všechna ta svinstva, která se na nás valí, samozřejmě nepominula,“ varoval nyní kontroverzní docent.

sosacek ( 28. dubna 2016 16:16 )

Pan Konvička je hrdina - NÁŠ BUDOUCÍ PREZIDENT. Masokostní moučku bych od něho koupil, min. 100kg - mám zahrádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa