Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nadzvuková hrozba Číny: Jakýkoliv cíl na planetě zasáhne do hodiny

Autor: mb - 
28. dubna 2016
13:43

Čína úspěšně otestovala nadzvukový nosič raket, na který mohou být umístěny i jaderné hlavice. Peking by mohl v případě konfliktu zasáhnout jakýkoliv cíl na zemi do jedné hodiny. Test nadzvukové technologie se uskutečnil jen pár dní poté, co podobný pokus provedlo Rusko. Američtí politici mezitím označili nadzvukové čínské nosiče za „ohrožení stability v Asii“.

„Opakované čínské testy nadzvukových nosičů demonstrují snahu Pekingu zvrátit konvenční a jadernou rovnováhu ve vojenské oblasti. To má závažné důsledky na stabilitu v Asii,“ prohlásil americký republikánský politik Randy Forbes (64), který se často vyslovuje k otázkám národní bezpečnosti.

Konkrétně se jednalo o test systému DF-ZF, který dříve Pentagon označoval jako WU-14. Nosič byl vystřelen z oblasti centrální Číny a poté, co letěl na hranici atmosféry, dopadl do určeného místa v západní části země. Od roku 2014 se jednalo již o sedmý pokusný let nové technologie a každý z nich byl úspěšný. Pentagon má obavy, že nadzvuková technologie získá schopnost prorazit jakýkoliv ochranný protiraketový štít. Nosič může vyvinout rychlost až 11 tisíc km/hod.

První pokusy s nadzvukovou technologií dělali již nacisté v Německu se svým projektem Silbervogel (Stříbrný pták), což měl být bombardér schopný zaútočit na New York. Po válce vzrostl zájem o technologii opět v 60. a 70. letech minulého století, ale projekty zůstaly prakticky jen na papíře.

Až nyní mocnosti dospěly do fáze, kdy uvádějí do praxe nadzvukové technologie. Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin (52), který má na starosti zbrojní průmysl, dokonce srovnal hypersonické technologie s atomovou bombou. Země, která jako první ovládne tuto technologii, prý získá strategickou výhodu, jakou kdysi získaly mocnosti díky atomové bombě.

hanka666 ( 29. dubna 2016 01:15 )

Jojojo amíci, vy jste si asi myslelli, že ostatní usnou na vavřínech, když vidí, jaký děláte po světě bordel. Omyl, už vás mají všichni plné kecky a jednou dostanete přes držku. Kdeže Ameriko, to nejlepší už máš za sebou.

monsegur ( 28. dubna 2016 14:22 )

No, pokud "porušení vojenské rovnováhy " v normální lidské řeči znamená omezení americké rozpínavosti, pak dík za dobrou zprávu!

Zobrazit celou diskusi