Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tošovský s ferrari na šrot v tom není sám. Bourali Klaus, Okamura i Ransdorf

  • Autor: val - 
    27. 4. 2016
    16:15

    Bývalý předseda úřednické vlády Josef Tošovský měl minulý týden v USA vážnou dopravní nehodu, při které zničil své ferrari. Poté co riskantně předjížděl a naboural tři auta. Tošovský ale není jediným českým politikem či expolitikem, který zažil, jaké to je ucítit náraz a mačkající se plechy. Podívejte se na přehled autonehod politiků, z nichž některé skončily tragicky.

  • 1.Josef Tošovský zrušil ferrari

    Někdejší guvernér ČNB a expremiér úřednické vlády z roku 1998 boural 16. dubna 2016 nedaleko amerického Washingtonu. Tošovský údajně přehlédl při výjezdu na horizont menší kolonu a na poslední chvíli strhl volant do protisměru. Naboural však do protijedoucího vozu a dalších aut. Sešrotoval při tom své Ferrari 599. Policie jej podle všeho obvinila. 

    Nehodu českého expremiéra Josefa Tošovského rozebrali na fóru Reddit milovníci rychlých vozů. Nehodu českého expremiéra Josefa Tošovského rozebrali na fóru Reddit milovníci rychlých vozů. | Facebook/profimedia.cz

  • 2.Dva politici zaplatili životem

    Dvě nehody českých, respektive československých politiků skončily tragicky. Oba muže už zná velká část současné populace spíše z učebnic, přesto zanechali v historii země velkou stopu. Jedná se o Alexandra Dubčeka, někdejšího tajemníka ÚV KSČ, který stál za obrodným procesem známým jako pražské jaro, a Oldřicha Černíka, československého premiéra z téže doby.

    Okolnosti Dubčekovy tragické nehody na dálnici D1 zůstávají dodnes obestřené tajemstvím. Okolnosti Dubčekovy tragické nehody na dálnici D1 zůstávají dodnes obestřené tajemstvím. | ČTK

    Alexander Dubček měl nehodu v září 1992. Po cestě ze zasedání Federálního shromáždění nezvládl řidič jeho služebního vozu kombinaci silného deště a rychlé jízdy, auto dostalo na dálnici D1 u Humpolce smyk a vyletělo ze silnice. Tehdejší poslanec seděl údajně nepřipoután na zadním sedadle a vypadl z vozu. Přelámal si páteř, pánevní kost a žebra. Na následky zranění po několika dnech v nemocnici zemřel.


    Podle konspiračních teorií byla nehoda zinscenovaná a šlo o vraždu nepohodlné postavy, která měla krátce nato vypovídat o praktikách sovětských komunistů a o pozadí invaze sovětských vojsk v roce 1968. 

    Oldřich Černík, československý premiér z let 1968 až 1970, boural v červnu 1994 v Ostravě. Byl hospitalizován s pohmožděninami plic a zlomeninami žeber. V říjnu na následky zranění zemřel.

  • 3.Boural Klaus a pět jeho ministrů

    Na autonehody vysokých státních představitelů trpěla vláda Václava Klause v polovině 90. let. Samotný Klaus boural v březnu 1996, když se jeho služební Tatra 613 srazila s žigulíkem. Měsíc předtím se při nehodě v Kuřimi vážně zranil ministr pro hospodářskou soutěž Stanislav Bělehrádek. 

    Václav Klaus havaroval i v roce 2000. Nehoda se tehdy obešla bez zranění. Václav Klaus havaroval i v roce 2000. Nehoda se tehdy obešla bez zranění. | ČTK/Mlejnková Alexandra

    „Václav Klaus se tak stal v pořadí šestým členem současné vlády, s nímž jeho služební vůz havaroval. Kromě ministra Bělehrádka to byli vicepremiéři Jan Kalvoda a Josef Lux a ministři Jan Ruml a Jiří Novák. Vážná dopravní nehoda postihla před rokem rovněž předsedu Fondu národního majetku Romana Češku,“ informovala v roce 1996 Česká tisková kancelář. Nikdo kromě Bělehrádka tehdy neutrpěl zranění, případně jen lehké.

     

    Samotný Klaus pak havaroval ještě jednou, a to v roce 2000, když působil ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny a šéfa ODS. Jeho služební limuzína BMW se čelně srazila s protijedoucím vozem. V něm byl lehce zraněn jeden z cestujících. 

  • 4.Okamura zničil luxusní Aston Martin

    V lednu 2012 boural také současný poslanec, tehdy podnikatel Tomio Okamura. Na D1 nezvládl se svým vozem Aston Martin náledí a skončil ve svodidlech. Za pět minut do odstaveného auta narazila řidička audi. Okamurův vůz za 3,5 milionu byl na odpis. Podnikateli ani jeho přítelkyni se ale naštěstí nic nestalo.

     

    Zásahovka odklízí zničené luxusní auto Tomia Okamury. Zásahovka odklízí zničené luxusní auto Tomia Okamury. | Foto Blesk - Martin Mithofer

    „Je tam povolena stovka, kvůli ledu jsem jel tak 90 kilometrů v hodině. Podklouzlo mi to a vletěl jsem do svodidel, zkoušel jsem to nějak korigovat, ale nešlo to,“ popsal tehdy nehodu pro Blesk.cz Okamura.

    Video Tomio Okamura popisuje dramatické okamžiky nehody. - Blesk - Martin Mithofer
    Video se připravuje ...

    „Chci poděkovat neznámým lidem, kteří u nás hned zastavili. Hasiči, když viděli auto, říkali, že jsme měli velké štěstí. Důležité je, aby v pořádku byla i řidička té audiny,“ dodal.

  • 5.Ransdorf byl nehodami pověstný

    Časté nehody v podstatě dokreslovaly osobnost Miloslava Ransdorfa, komunistického europoslance, který letos v lednu zemřel.

    Komunistrický europoslanec Miloslav Ransdorf měl další nehodu. Jejím viníkem byl tentokrát řidič tramvaje. Komunistrický europoslanec Miloslav Ransdorf měl další nehodu. Jejím viníkem byl tentokrát řidič tramvaje. | Reprofoto TV Prima

    V červnu 2007 srazil 44letou ženu nedaleko přechodu na Praze 6. Žena utrpěla lehčí oděrky, Ransdorf se s ní mimosoudně vyrovnal a stíhání bylo zastaveno. K výslechu na policii putoval poté, co v červenci 2008 srazil na Karlovarské ulici v Praze 18letou dívku. Ta utrpěla poranění hlavy a stejně jako chodkyně z předchozího případu musela být převezena do nemocnice. V obou případech dechová zkouška vyloučila řízení pod vlivem alkoholu.

    V dubnu 2010 boural Ransdorf pro změnu při výjezdu ze dvora v Libušské ulici, služebním autem se střetl s projíždějícím vozem. K nehodě v hlavním městě se pak Ransdorf přimotal dvakrát i v roce 2014 – v lednu a červenci. V lednu boural opět v „prokleté“ Libušské ulici, v červenci pak měl nehodu s tramvají v Jindřišské ulici nedaleko sídla KSČM. Tramvaj mu tehdy nabourala zadní část vozu, na vině byl řidič tramvaje.

    Takto dopadlo auto europoslance Ransdorfa po pátečním střetu v Libušské ulici. Takto dopadlo auto europoslance Ransdorfa po pátečním střetu v Libušské ulici. | Foto od čtenáře

    V srpnu 2015 zase na Praze 4 zrcátkem svého superbu škrtnul do chodce a zrcátko si urazil. Podle svědka měl od nehody ujet, to ale Ransdorf to odmítl. Nedošlo k žádnému zranění.

  • 6.Laudát zaparkoval na kolejích

    Poněkud bizarní nádech měla loňská nehoda současného šéfa poslanců TOP 09 Františka Laudáta. Ten totiž vjel na vyvýšené tramvajové koleje, na kterých se zasekl a auto musel vyprostit jeřáb.

    Projížďka poslance Laudáta po kolejích měla neslavný konec. Projížďka poslance Laudáta po kolejích měla neslavný konec. | Tíseň.tv

    „Vjel mi člověk do křižovatky, tak jsem koukal, co udělá, protože byl nějakej zmatenej, a zahnul jsem na kolej, no. Myslel jsem, že tady někde vyjedu, ale zadřel jsem se. Ale jako vožralej nejsem,“ obhajoval se tehdy poslanec a dechová zkouška jeho slova potvrdila. Pikantní ovšem je, že v té době zastával v TOP 09 pozici dopravního experta.

  • 7.Bělobrádek srazil motorkáře

    Dopravní škraloup má na kontě i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Ten v roce 2014 srazil v Náchodě, v místě svého bydliště, motorkáře. Sám se k tomu pak přiznal na tiskové konferenci. „Při přejíždění hlavní vozovky do mě narazil člověk, který jel na mopedu. Jeli jsme oba velmi nízkou rychlostí,“ popsal. Policie později uvedla, že řidič osobáku přijíždějícího po vedlejší silnici nedal přednost motocyklu jedoucímu po hlavní.

    Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek měl dopravní nehodu. Šlo o tuto bouračku z Náchoda? Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek měl dopravní nehodu. Šlo o tuto bouračku z Náchoda? | Foto Blesk - Ladislav Křivan, Policie ČR

    „Já jsem samozřejmě vyskočil z automobilu. Při prvním ohledání jsem zjistil, že není třeba oživovacích pokusů... Postupoval jsem tak, jak se podle mých znalostí postupovat má. Pak jsem okamžitě volal záchrannou službu,“ dodal. Muž utrpěl lehčí zranění, škoda byla vyčíslena na 40 tisíc korun.

  • 8.Kalousek udělal z octavie fabii

    Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl loni v dubnu účastníkem drsné nehody na dálnici D1. „Jeli jsme do Brna na výkonný výbor, zezadu do nás narazilo jiné auto. V okamžiku, kdy jsme brzdili, jsme narazili do náklaďáku, který vyjížděl ze stavby. Škoda na vozech je značná, ale díkybohu jsou všichni v pořádku,“ popsal tehdy.

    Exministr Kalousek havaroval na D1. Exministr Kalousek havaroval na D1. | Foto od čtenáře

    Octavia, v které jel, po nehodě připomínala spíš kratší a menší fabii. „Asi vás bude zajímat, že zkouška na alkohol u všech účastníků proběhla negativně,“ prozradil tehdy.

  • 9.Nečas u bouračky v Rusku

    Nepříjemné dopravní patálie musel řešit také někdejší Kalouskův vládní šéf, expremiér Petr Nečas. V roce 2013 se srazila dvě vozidla, která jej při státní návštěvě v Petrohradě doprovázela na letiště. Jeden člen doprovodu utrpěl tehdy lehké zranění.

    Expremiér Petr Nečas s manželkou Janou Expremiér Petr Nečas s manželkou Janou | Archiv Blesku

    Nečas odjížděl z paláce Smolnyj, kde jednal s petrohradským gubernátorem Georgijem Poltavčenkem. Kolona pěti vozidel zamířila na petrohradské letiště k odletu do Jekatěrinburgu, když jedno z aut kvůli technické poruše prudce zabrzdilo a mikrobus jedoucí za ním do něj narazil. Srážka roztříštila čelní sklo a jednoho z pěti cestujících střepy pořezaly.

  • 10.Poslancova nehoda zatím nevyřešena

    Letos v únoru havaroval na dálnici D7 poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk. Okolnosti nehody se zatím nepodařilo objasnit. Poslanec tvrdí, že auto neřídil, nikdo jiný ale údajně poblíž nehody nebyl. Podle svědků řídil opilý, Stupčuk ale odmítl dechovou zkoušku. Televize Nova nedávno uvedla, že policisté zhlédli záběry, z nichž je zřejmé, že poslanec lhal, když říkal, že při nehodě za volantem neseděl.

    Štěpán Stupčuk, poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk, poslanec ČSSD | ČTK

    „Byl jako carský důstojník a hlavně byl agresivní,“ řekl televizi Nova jeden ze svědků nehody. Dalšímu svědkovi, který se snažil potvrdit to samé, poslanec prý vyhrožoval žalobou. Dopravní policisté pak údajně odmítli i svědkovu vizitku a řekli mu, ať si dává pozor na to, co říká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa