Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci chtějí horníky brzy v důchodu, nevadí jim ani vládní zásahy do penzí

Autor: ČTK, zst - 
27. dubna 2016
13:42

Sněmovna zřejmě dá vládě pravomoc zvyšovat důchody nad zákonný rámec, pokud by byl jejich růst podle pravidel velmi nízký. Navýšení penzí z rozhodnutí kabinetu by nemohlo podle středečního doporučení sociálního výboru překročit 2,7 procenta. Horníci z hlubinných dolů pak možná budou moci odcházet do starobního důchodu ještě dříve, než navrhla vláda. Poslancům to doporučil sociální výbor.

O vládním navyšování důchodů by měla Sněmovna rozhodnout za týden. Členové sociálního výboru se neshodli pouze na stanovisku k návrhu ODS na rozsáhlejší úpravy výpočtu a valorizace penzí. Letos činí podle zdůvodnění 2440 korun, pokud by platil požadavek ODS, byla by 2570 nebo 2710 korun.

ODS dále chce, aby se důchody meziročně valorizovaly nejméně o 1,2 procenta. Vláda by současně dostala právo zvýšit penze až o 1,8 procenta v případě, že by se takové valorizace nedosáhlo zákonným rámcem. Musela by si ale vyžádat souhlas sněmovního rozpočtového výboru.

Důchody v Česku letos rostly rekordně málo – v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali penzistům jednorázově 1200 korun. Ze strany kritiků zní, že pokud projdou vládní zásahy do důchodů, budou nástrojem na ovlivňování voleb.

Havíři by mohli do penze až o 7 let dříve než ostatní

Sněmovní sociální výbor podpořil také návrhy ČSSD, podle nichž by mohli horníci čerpat penze o sedm, případně o šest let dřív než ostatní pracovníci. Kabinet navrhl dřívější odchody do důchodu o pět let. I o této předloze by se mělo v dolní komoře parlamentu hlasovat příští týden.

Ve vládní variantě by horníci mohli do penze zhruba v 58 letech. Nová pravidla by měla platit od října. Celkové výdaje na vládní opatření spočítalo ministerstvo práce na 11,6 miliardy korun do roku 2055. Návrh sociálních demokratů by podle jejich odhadů zvýšil náklady o sedm miliard nebo o 3,5 miliardy korun. Dřívější odchod do penze by se podle ministerstva mohl týkat přibližně 3500 horníků.

Dřívější odchod do penze by se měl podle předlohy vztahovat na havíře, kteří odpracovali 3300 směn v uhelném nebo 2200 směn v uranovém dole. Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech.

Horníci za dřívější důchody protestovali už v době, kdy návrh projednávala vláda. Podívejte se, co jim tehdy řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO):

Video Můžu říct jednu větu? Babišova hádka s hornickým odborářem - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Hlubinné doly jsou v ČR nyní provozovány zejména v Moravskoslezském kraji, a to v režii společnosti OKD. Má své doly na Karvinsku a Ostravsku, kde je čeká útlum. Hlubinným způsobem se dále těží i uran, a to v Rožné na Žďársku, tamní důl provozuje státní podnik Diamo.

Hlubinné dobývání se pak v malé míře používá i v severních Čechách, kde společnost Severní energetická získala povolení k těžbě hnědého uhlí v bočních svazích lomu ČSA.

Podívejte se na fotogalerii protestujících horníků:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa