Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Jak nacista bránil Čechy aneb historie Bati za války

Recenze: Jak nacista bránil Čechy aneb historie Bati za války
Recenze: Jak nacista bránil Čechy aneb historie Bati za války  (Autor: nakladatelství Kniha Zlín)
Autor: Etienne Blaha - 
27. dubna 2016
11:40

Baťa. Jméno, na kterém stojí moderní historie Zlína. Osud rodiny a její továrny se rovnal osudu města, obzvlášť za 2. světové války. A o tom pojednává kniha Herr Direktor a ti druzí Huberta Valáška a Jaroslava a Hany Pospíšilových.

Zdálo by se, že kniha bude především o protektorátním řediteli Baťových závodů Albrechtu Miesbachovi, jenže chyba lávky. Tento člověk se v knize kromě krátkého životopisu na začátku vyskytne až kolem sté stránky, takže název je tak trochu zavádějící.

Nic to však nemění na tom, že se jedná o velice dobře zpracovanou historii Zlína a Baťových továren za doby nacistů. Na spisu je znát dlouhodobá práce autorů, přinášející provázaná svědectví z obou stran. Máme tak možnost sledovat unikátní obraz doby zaměřený především na lidské charaktery, které dodávají dějinám „šťávu“ – hrdinství místních, které pak bylo »oceněno« po válce vysokými tresty, stejně jako udavačství, jež bylo v novém režimu přikryto, a pachatelé si vybojovali vysoké pozice.

Kniha je psána poměrně čtivě, i když se nevyhýbá občasnému opakování, což je dáno přímými řečmi aktérů. Určitě jde ale o četbu, kterou lze doporučit především zájemcům o období nacismu.


Titul: Herr Direktor a ti druzí

Autoři: Jaroslav Pospíšil, Hubert Valášek, Hana Pospíšilová

Kniha Zlín

444 stran

80 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi