Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expert varuje před nácky a chuligány: Počmárané kavárny mohou být jen začátek

Autor: Václav Lang - 
25. dubna 2016
17:00

Jednou už se takto projevili, vzbudili zájem, a dá se proto předpokládat, že na svůj čin mohou navázat. Odborník na extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně připustil pro Blesk.cz, že posprejování pražských kaváren může vyústit v další útoky.

„Vypadá to na útok nějakého chuligánského gangu s naonacistickým zázemím,“ konstatoval pro Blesk.cz Mareš. „Je tam patrný prvek zastrašování směrem k uskupení HateFree. Řekl bych, že to spadá do kontextu současné vyhrocené situace, nicméně použitá symbolika spíš spadá do kontextu tradičního polistopadového neonacismu,“ uvedl.

Pražské metro po útocích vandalů Pražské metro po útocích vandalů | Facebook.com-Magda Faltová

Dosud neznámý vandal posprejoval v noci ze soboty na neděli několik pražských obchodů a kaváren zapojených v síti HateFree Zone, která bojuje proti nenávisti. Provozovny počmáral pachatel neonacistickými symboly a výhrůžnými nápisy. Záležitost šetří policie.

Mareš spatřuje v útoku cílenou akci. „Útok musel mít alespoň základní plánovanost v tom, že byly vytipovány ty cíle. Může to souviset s tím, že si někdo třeba cestou z fotbalu nebo po nočním tahu Prahou takto cíleně vybral terč,“ řekl.

Podle něj není vyloučené, že se podobné útoky budou opakovat, nebo dokonce stupňovat. „Mají už tyto tendence, veřejně se takhle projevili a vzbudilo to zájem, tak lze očekávat, že na to nějakým způsobem mohou navázat,“ připustil. „Ještě z toho automaticky nevyplývá, že ti lidé musí přejít k nějakým přímým fyzickým útokům, ale ta plánovanost a výběr cílů v tomto směru obsahuje určité riziko, že by se to mohlo stupňovat.“

Dienstbier či Kalousek útok odsoudili, Ovčáček ale „přiložil“

Útok zatím odsoudili někteří politici. „Jako člověk i jako ministr odsuzuji veškeré útoky na místa a lidi, kteří nesdílejí národoveckou a neonacistickou rétoriku útočníků,“ prohlásil například ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Kvůli podobným útokům se chce obrátit na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Násilí ani výhrůžky násilím nemají v naší demokratické společnosti místo. Moji kolegové s majiteli postiženými víkendovým útokem komunikují a společně také zvážíme případné právní kroky,“ dodal.

Pražské podniky po útocích vandalů Pražské podniky po útocích vandalů | Facebook.com-La Bibiche

„Právě se vracím z obce Ploština, kterou před 71 lety vypálili nacisté. Nenávist a zloba bohužel nepatří jen minulosti. Nesmíme polevit v kultuře připomínání a výchově mladé generace k úctě k tradicím i hodnotám,“ uvedl v neděli ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Pražská ‚kavárna‘ se podle pana prezidenta fašizuje, političtí odpůrci jsou u něj ‚bývalí lidé‘, pokojně demonstrující Zemanovi kritici jsou bojůvky SA-manů. Vandalové sprejující po zdech i po výlohách hákové kříže a nenávistné náckovské nápisy tedy zřejmě budou slušní Češi a vlastenci,“ kritizoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Naproti tomu mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček začal krátce po incidentu spíše tepat organizaci HateFree a její příznivce. „Přesně dle očekávání a scénáře. Dosud nebyli dopadeni pachatelé (a nevěřím, že se tomu tak stane, stejně jako u kauzy Thunovská, Klinika nebo pobodaný muslim) a ministr Dienstbier už má jasno. Potvrzuje se, že celá aféra ‚hatefree‘ bude hrubě zneužita v kampani proti těm, kteří jsou proti přijímání migrantů,“ pustil se do kritiků Ovčáček na Facebooku.

„Kauza ‚hatefree‘ nesmí být zneužita v kampani proti slušné většině občanů odmítajících migraci. Řekněme však NE extremistům zleva i zprava,“ dodal později.

Podívejte se, jak dopadlo řádění vandalů v Praze: 

lev1 ( 26. dubna 2016 10:01 )

Skutečné nebezpečí je hanobení prezidentské a čínské vlajky podporované Kalouskem Bursíky Schapiry...atp

brum ( 26. dubna 2016 02:08 )

Když tak rádi pucují,mohli mi uklidit po malování.

malejavelkej ( 25. dubna 2016 18:30 )

Roman Sorrel na fb: Nemůžu si pomoct, ale žádný z "xenofobů" v mém okolí neříká muslimským imigrantům UPRCHLÍCI... vždycky je tak označuje jenom ta levičácká neomarxistická svoloč, takže za mě sorry, ale tohle je dílo antiislamistů asi tak stejně, jako stavná bitka-nebitka v Thunovské ulici. A vyšetří se to obojí úplně stejně - tedy nijak, a to navzdory všudypřítomnému policejnímu kamerovému systému... pročpak asi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa