Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kanada legalizuje rekreační užívání marihuany. Podle expertů získá desítky miliard

Autor: ČTK, tmp - 
21. dubna 2016
07:10

Další země se rozhodla legalizovat užívání marihuany. Po čtyřech státech v USA se k nim přidává ještě Kanada, která si podle studií legalizací přijde až na v přepočtu 89 miliard korun na daních. Země dosud povolovala pouze užívání marihuany pro lékařské účely.

Kanada bude na jaře příštího roku legalizovat „rekreační“ užívání marihuany, oznámila ve středu kanadská ministryně zdravotnictví Jane Philpottová. Potvrdila tak slib premiéra Justina Trudeaua z loňské volební kampaně. Kanada se připojí k několika státům sousedních USA, kde je omezené užívání marihuany od loňska legální.

Kanadské úřady podle Philpottové zajistí, aby se droga nedostala do rukou dětí a překupníků. Používání marihuany k lékařským účelům už kanadské zákony povolují. Předpokládá se, že na legalizaci marihuany vydělají producentské firmy, jejichž akcie po oznámení Philpottové vzrostly. Vláda ale dosud neoznámila své plány na povolené limity a distribuční schéma.

Užívání marihuany pro léčebné účely umožňuje 23 států USA společně s oblastí hlavního města Washingtonu. Rekreační užívání umožňují čtyři americké státy a metropole Washington. Americký federální zákon nicméně marihuanu nadále označuje jako nelegální narkotikum.

ivoadler ( 21. dubna 2016 10:01 )

Já rekreačně chlastám. Proč by se nemohla rekreačně užívat marjánka? 

Zobrazit celou diskusi