Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soud: Dalíka pro úplatek někdo poslal. Musel to být vrcholný vládní činitel

Autor: ČTK, simao - 
19. dubna 2016
12:45

V soudním verdiktu nad lobbistou Markem Dalíkem se objevilo závažné obvinění. Dalík měl žádat úplatek v kauze nákupu obrněných vozidel Pandur pro někoho z vrcholných představitelů vlády. V písemném odůvodnění nepravomocného rozsudku to uvedl pražský městský soud.

Za pokračování nákupu pandurů pro českou armádu si bývalý Topolánkův poradce Marek Dalík řekl podle rozsudku na neformální schůzce se zbrojaři v listopadu 2007 o 18 milionů eur (půl miliardy korun).

Předsedou vlády byl tehdy Dalíkův známý Mirek Topolánek (ODS), soud ale žádné konkrétní jméno v písemné verzi verdiktu, o níž informují Lidovky.cz, nezmínil. Únorový rozsudek přitom poslal lobbistu na pět let do vězení za korupci. Zatím nepravomocně, Dalík se odvolal.

Předsedkyně soudu: Pro úplatek Dalíka někdo poslal

Předsedkyně soudního senátu Veronika Čeplová uvedla už při ústním odůvodnění svého rozhodnutí, že Dalík žádal úplatek na příkaz někoho jiného a že „okruh osob, které přicházejí v úvahu, je poměrně úzký“. V písemné podobě verdiktu byla konkrétnější.

Podle soudkyně je zřejmé, že Dalík nechtěl peníze pro sebe, ale pro toho, kdo mohl zařídit, aby dodávka pandurů pokračovala. „Je jednoznačné, že to musel být někdo z vrcholných představitelů vlády, tedy osoba v postavení veřejného činitele, která mohla ovlivnit výsledek pokračování v projektu Pandur II,“ citovaly Lidovky.cz Čeplovou.

Soudkyně konstatovala, že se zatím nepodařilo zjistit, kdo z vlády to mohl být, je ale přesvědčena, že lobbista dostal pokyn od konkrétní osoby. „Z logiky věci vyplývá, že okruh těchto osob je značně omezený,“ zopakovala. Upozornila také, že za tehdejší vládu byl na schůzce, kde se měly projednávat technické parametry tendru na nákup pandurů, náměstek ministryně obrany Martin Barták.

„Z toho vyplývá, že pokud byl (Dalík) na schůzky někým poslán, musel mít specifický úkol, a to aby si řekl o úplatek,“ dodala soudkyně. Za pomoc k přijetí úplatku uložil soud Dalíkovi vedle pětiletého odnětí svobody také peněžitý trest ve výši pěti milionů korun. Pokud by lobbista částku nezaplatil, má jít do vězení na další dva roky.

Dalík vinu odmítá. Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

babamotorkarka ( 4. července 2016 05:50 )

Vladimir Olsina, Bruntál a já : No, a chlap s gulama je zase z obliga. "Běžná částka" půl mega, to se jim to pak staví ty paláce, nakupují vily v Miami a Toscánsku a o akciích a cihličkách zlata ani nemluvě. Ale aspon že tak ... 4 roky. Možná ,že se ho podaří během dalších 9 let dostat tam, kam patří aspon na 1/2 roku. A nejen jeho. To ale zas bude stehů na hlavě (komediant Janoušek si schválně vyholil k soudu = pro TV kamery lebku na straně údajného zranění) a též záruk od clubu kominíků (za Alexandra Nováka se zaručil čerstvě vzniklý club pochybných motorkářů a možná, že se přidá i club VIP kriminálníků).

joudajoudovy ( 21. dubna 2016 09:37 )

a to se do dnes nevi? dalik jako dvorni vyberci statneho topola se pouze prizivoval na zlatych drobtech.

majojo ( 19. dubna 2016 15:15 )

Takže chudáček blbeček Dalíček nalítl někomu z vysoké politiky a je nevinnej jak to novorozeně? A co takhle zkusit tu o Karkulce? Zavřít, sviňáka, až zčerná. A žádnou amňu.

strychnin ( 19. dubna 2016 15:03 )

A co Ráth a další? Zaujatý bolševický kritiku, nauč se česky.

strychnin ( 19. dubna 2016 14:49 )

Všichni uplácení, kradou, lžou a ještě navíc vylomeniny jako přímý letecký spoj s Čínou, kaňón s Čínou, lázně čínské gigant v ČR, krtek s pandou, a další, tak to je za vlády Zemana něco do zapsání historie. Na tohle se podívejte. http://video.aktualne.cz/dvtv/dvtv-7-4-2016-genocida-v-cine-zaloba-na-cesko-kampan-proti-i/r~c9774 52afcde11e598e60025900fea04/r~d2471974fcd311e5b61c002590604f2e/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa