Vrcholným hereckým výkonem je v tomto filmu Burianova recitace Balady o deliriu tremens. Text k ní napsal sám autor předlohy (původně divadelní hry) MUDr. Jiří Verner speciálně pro film těsně před natáčením v ateliérech na Barrandově.

Podle svědectví manželky Jiřího Vernera Blaženy se Vlasta Burian celou baladu naučil nazpaměť za pouhé dvě hodiny a ihned ji s Jaroslavem Marvanem a Karlem Lamačem natočili. Už nikdy jindy Burian tuto baladu veřejně nerecitoval, a to ani na divadelních či estrádních scénách.

Vlasta Burian byl ve své době největší filmovou hvězdou. V ateliérech byl ve svém živlu, neuznával autoritu režiséra, sám si říkal po každém záběru „stop“ a libovolně improvizoval. Jediný, kdo Buriana dokázal trochu zkrotit, byl přítel a režisér Martin Frič. Za každou roli dostával honorář přesahující sto tisíc korun, zatímco velké filmové dámské hvězdy (Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová či Věra Ferbasová) dostávaly za film pouze deset tisíc.

V roce 1944 došlo v jeho životě a v popularitě k prudkému zlomu. Nejdříve jeho divadlo zavřeli Němci, po válce byl zatčen Čechy. Na intervenci Jana Masaryka byl propuštěn, vyšetřován na svobodě, nakonec jej soud osvobodil.

Po negativním ohlasu v tisku byl ale opět uvězněn a na základě vykonstruovaných obvinění odsouzen za kolaboraci s německými okupanty na několik měsíců k těžkému žaláři a pokutě půl milionu korun. Zemřel 31. ledna 1962 v Praze ve věku nedožitých 71 let. Plně rehabilitován byl až po sametové revoluci.

Nejlepší Burianova pětka

Komik v letech 1923–1956 účinkoval ve 4 němých a 36 zvukových filmech, většinou to byly komedie, mnoho z nich se řadí do zlatého fondu české kinematografie. Které jsou ty nejoblíbenější?

  1. U pokladny stál (1939) ................88 %
  2. Ducháček to zařídí (1938) ............86 %
  3. Přednosta stanice (1941) .............86 %
  4. Anton Špelec ostrostřelec (1932) ...82 %
  5. Když Burian prášil (1940) ............81 %

Fotogalerie
14 fotografií