Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

FBI se do iPhonu dostane i bez Applu, tvrdí Snowden. Soud má za šarádu

Autor: ČTK, mb - 
10. března 2016
19:50

Americká FBI se k datům z telefonů firmy Apple může dostat bez problému. Žádost o spolupráci v případě odblokování telefonu iPhone je jen šaráda, tvrdí bojovník za svobodu slova a whistleblower Edward Snowden (32), který nalezl politický azyl v Rusku. FBI se snaží přinutit společnost Apple, aby pomohla vyšetřovatelům zpřístupnit data z uzamčeného telefonu islámského radikála, který se loni v prosinci podílel v Kalifornii na zavraždění 14 lidí.

„FBI tvrdí, že má Apple »výhradní technické možnosti« na odblokování telefonu. Při vší úctě, to je ho*adina,“ prohlásil Edward Snowden, který pracoval dlouhá léta pro americké tajné služby. V nemilost zpravodajských služeb se Snowden dostal, když světu prozradil, že americké bezpečnostní složky šmírují elektronickou komunikaci občanů napříč kontinenty.

Snowden tak reagoval na údajnou neprolomitelnou ochranu dat, kterou nabízí Apple svým zákazníkům, a jenž je trnem v oku FBI. Šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey (55) na začátku března v Kongresu označil ochranu zablokovaného telefonu iPhone za „zlomyslného psa“.

„iPhone má vrátka. My žádáme Apple, aby odvedl zlomyslného psa a nechal nás obejít zámek,“ řekl Comey soudnímu výboru Kongresu. Spor se týká zabezpečovacího mechanismu, který po deseti špatných pokusech zadat čtyřmístné heslo data přístroje vymaže.

Kalifornský soud Applu nařídil, aby pomohl FBI odblokovat data v telefonu jednoho z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu. Apple požadavek soudu odmítl, podle ředitele firmy Tima Cooka (55) by to prý ohrozilo bezpečnost zákazníků. Pře tak zatím není u konce.

Edwards Snowden není jediný technologický expert, který poukazuje na to, že žádost FBI je jen zastírací manévr.

„FBI by nás rádo přesvědčilo, že se jedná jen o jednu kauzu telefonu teroristy. Ve skutečnosti jde o moc. Chtějí po veřejnosti, aby jim udělila pravomoci, které mohou ohrozit celou komunikační strukturu. Prý jim máme věřit, že pravomoci nezneužijí. Záměrně matou veřejnost a justici, aby získaly tuto možnost. Takto se důvěryhodné bezpečností agentury nechovají,“ napsal americký expert Daniel Kahn, který se specializuje na zabezpečení elektronické komunikace.

bjuno ( 29. března 2016 10:07 )

"djaba" - Ano tvůj způsob vyjadřování "šedesátníka" dokazuje, že na to (ne)máš.... Dovoluji ti zde veřejně "hacknout" můj mobil. A včil ukaž co umíš!!!!

djaba ( 12. března 2016 23:40 )

Pokud bych chtěl se dostat do mobilu , nemusím být hekr(pro neznalé hacker), i s primitivním windows 7 si to já šedesátník amatér najdu .

Zobrazit celou diskusi