Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zpoždění kvůli nemoderní železnici? Máte nárok na vrácení peněz

Autor: ula - 
10. března 2016
13:53

Nejvyšší kontrolní úřad kritizuje zdlouhavou obnovu železničních tratí v Česku. Spousta úseků na železnici čeká na modernizaci a doplácí na to hlavně cestující. Vlaky nabírají zbytečná zpoždění a nedodržují původní jízdní řády. Pokud měl váš vlak zpoždění kvůli výluce na trati, máte nárok na kompenzaci, ale jen za určitých podmínek.

Neustálé průtahy modernizace železnice kritizují i dopravci. Obávají se poklesu zájmu o vlakovou dopravu, protože na zpoždění doplácejí hlavně cestující. Dopravci komplikace na trati zohledňují. Pokud má váš vlak zpoždění, můžete žádat o kompenzaci. Jen to má pár podmínek.

Vrácení plné ceny?  Jen když se vzdáte cesty

Práva cestujících a jejich odškodné se řídí nařízením Evropských společenství. „České dráhy (ČD) poskytují větší rozsah odškodnění, než má naše společnost podle nařízení ES a Přepravního řádu za povinnost,“ řekl Blesk.cz mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

U ČD můžete požadovat vrácení plné ceny jízdenky při jakémkoliv zpoždění vlaku, tedy např. i při 5 minutách. Důvod zpoždění se nezjišťuje. Podmínkou ovšem je, že se vzdáte cesty, tedy nebudete vlakem cestovat. Platí to v případě, že ztratíte přípoj v přestupní stanici, i když už vlakem cestujete. Ale to se opět musíte vzdát další cesty a požádat o vrácení jízdného za neprojetý úsek nebo se můžete vrátit do nástupní stanice nejbližším určeným vlakem. V takovém případě cestujete do nástupní stanice zdarma a je vám vráceno celé jízdné.

Odškodné za zpoždění nad 60 minut

Jak u Českých drah, tak např. u přepravce Leo Express máte nárok na vrácení určitých procent z ceny jízdenky při zpožděních.

Při zpoždění nad 60 do 119 minut vracíme 25 % z ceny jízdenky a 50 % při zpoždění nad 120 minut,“ uvedla Petra Valentová, mluvčí Leo Express, a dodává: „Příčinu zpoždění nerozlišujeme, vyplácíme kompenzaci i tehdy, pokud vzniklo vinou třetí strany, tedy i za zpoždění, která vznikají výlukou na trati.“ 

Leo Express ve výjimečných případech cestujícím vrací celé jízdné a navíc dává bonus 50% ceny jízdenky na další nákup. „Platí to v případech jako např. nedávno nahlášené hrozby bombového útoku, ale také u extrémně velkého zpoždění či rušení spojů,“ řekla Valentová.

„České dráhy poskytují cestujícím i další formy odškodného, např. za nedodržení komfortu apod.“ řekl Šťáhlavský.

Podobně to má i RegioJet. U nich se dočkáte kompenzace v řadě různých situací, jako je např. snížení pohodlí, nebo výrazně vysoké zpoždění bez ohledu na zavinění.

"V případě zpoždění spojů RegioJet se řídíme platnými kompenzačními schématy, které jsou stanoveny v našich přepravních podmínkách," řekl Blesk.cz Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí RegioJet a dodal: "Pokud dojde ke zpoždení spoje, má cestující právo sovji jízdenku bezplatně stornovat a zvolit jiný způsob dopravy. Pokud dojde ke zpoždění vyššímu než 30 minut mu mezinárodních spojů, má nárok na kompenzaci."

Rozsáhlejší dlouhodobé výluky jsou podle Šťáhlavského do jízdních řádů zapracovány a zdržení nepřesahuje 10–15 minut. K zdržením nad 60 minut dochází pouze v případě mimořádné události (nehoda na přejezdu, počasí apod.) I takové případy se při odškodnění zohledňují.

Jak uplatnit nárok na vrácení jízdného?

Nárok na kompenzaci uplatňujte co nejdříve. Nejlepší je obrátit se na pokladnu v nejbližší železniční stanici, u Leo Express na pokladnách v Praze, Ostravě a Olomouci, případně na infolince Info@le.cz. Vždy se musíte prokázat platnou jízdenkou.

V případě pozdějšího uplatnění práva na kompenzaci je vhodné mít např. potvrzení o zpoždění vlaku, které vydají pověření zaměstnanci dráhy ve výstupní stanici nebo průvodčí ve vlaku před vystoupením,“ radí Šťáhlavský.

U RegioJetu nemusíte nikde žádat, peníze jsou vám automaticky načteny na vaši jízdenku, ať už jde o otevřenou nebo kreditovou. "Klient může tento kredit využít na další jízdu v našich vlacích i autobusech, má ale možnosti si hotovost vybrat na kterékoliv z našich poboček v ČR i SR," radí cestujícím Ondrůj.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi