PFAPA, syndrom ruka-noha-ústa či pátá dětská nemoc: Už je vaše děti měly?

  • PFAPA, syndrom ruka-noha-ústa či pátá dětská nemoc: Už je vaše děti měly?
    Foto: profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    1. března  2018 
     06:00

    Už jste někdy slyšeli o nemoci jménem PFAPA, která vypadá tak trochu jako viróza nebo bakteriální nemoc, ale antibiotika by byla na nic? Hlavním a vlastně jediným příznakem je vysoká horečka. A pak to, že se nemoc cyklicky vrací. 

  • Na nemoc PFAPA antibiotika nepotřebujete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zdravotní potíž, jejímž hlavním a někdy jediným příznakem je právě horečka. Lékaři nemoc znají teprve dvě desetiletí, pojmenovali ji PFAPA a rodiče utěšují tím, že z ní dítě většinou do deseti let vyroste. Navíc není pro potomka nijak nebezpečná. Nejspíš souvisí s nastavením imunitního systému a její název se do češtiny někdy překládá jako periodická horečka. Ataka nemoci obvykle trvá tři až šest dní, během nichž se dítě cítí poměrně nemocně, takže mu není dobře, nechce jíst ani pít. Vzhledem k tomu, že vysoká horečka tělo vyčerpává sama o sobě, beztak by mělo být v klidu.

    Kromě horečky se mohou objevit puchýřky v ústech, zvětšené uzliny a zánět nosohltanu. Dítě si většinou stěžuje alespoň na jednu z těchto potíží. Někdy se mohou přidat i bolesti kloubů podobné těm u viróz, ačkoli nikoho jiného v okolí tyto potíže netrápí. Horečka u PFAPA navíc většinou nastupuje náhle, z plného zdraví. Léčí se jen příznaky, někdy jsou potřeba kortikoidy. 

    Jak se měří teplota bezdotykovým teploměrem?

  • Syndrom ruka-noha-ústa se projevuje vyrážkou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná jste o téhle chorobě nikdy neslyšeli, ale lékaři ji poslední dobou diagnostikují čím dál častěji. Naštěstí podle nich nejde o nic vážného, jen o jednu z několika typických dětských nemocí, které postihují především batolata a předškoláky.

    Řeč je o chorobě, pro kterou ani lékaři nemají jiný název než syndrom ústa-ruka-noha. Projevuje se malými puchýřky na těchto partiích těla. Naštěstí sama odezní během týdne až deseti dnů, aniž by bylo potřeba ji léčit. Šíří se především v létě, a to buď kapénkami, nebo prostřednictvím špinavých rukou, které si dítě špatně umyje po použití toalety.

    Příznaky? Puchýřky v ústech a na dlaních a ploskách nohou, vyrážka může svědit, někdy se objevují mírná horečka nebo bolest břicha. Přímo na nemoc nic není, tlumí se svědění pomocí antihistaminik nebo krémů na vyrážku, jako je například tekutý pudr, dítě by nemělo chodit na sluníčko.  

  • Pátá nebo šestá dětská nemoc

    ss
    ss
    Autor: profimedia.cz

    Pátá a šestá dětská nemoc jsou termíny, s nimiž se setká snad každý rodič. Ne každý má však jasno v tom, jak se projevují, v čem jsou podobné a jak se od sebe liší. Obě nemoci jsou způsobeny viry, patří k nim vyrážka a obě mají naštěstí celkem lehký průběh.

    1. Pátá dětská nemoc

    Hrozí hlavně školákům, výjimečně i dospělým, pokud se s ní v dětství nesetkali. Běžně se vyskytuje zejména na jaře a na podzim. Pro pátou dětskou nemoc jsou typické jasně červené tváře, zatímco oblast okolo úst je bledá. Zarudnutí svým tvarem připomíná motýla. Vyrážka se pak objevuje i na rukou a nohou, někdy se přidává mírná horečka. Do sedmi dnů je po nemoci. K jejím projevům jen výjimečně patří rýma, zánět hltanu nebo lehká angína.

    6. Šestá dětská nemoc

    Objevuje se hlavně u starších kojenců a batolat, nejčastěji ve věku od 6 do 24 měsíců. První den po nakažení se u dítěte objeví vysoká horečka, a to kolem 40 stupňů Celsia, která přetrvává tři až pět dnů. Když teplota opadne, nastává čas vyrážky v podobě drobných růžových pupínků. Šíří se na krk, trup a na horní končetiny. Na rozdíl od páté nemoci se nevyskytuje v obličeji. Do dvou až tří dnů vyrážka bledne, pupínky zcela vymizí. Vyrážka nesvědí. 

    Lidé se jí ptali, jak se žije se třemi malými dětmi. Tak jim to vyfotila!

    Lidé se jí ptali, jak se žije se třemi malými dětmi. Tak jim to vyfotila!

    Jak přežít mateřskou? Není to lehké, jak ukazují snímky, které doma nafotila Janet Gorman. Newyorčanka, profesí výtvarnice a portrétní fotografka,…celý článek

    7 věcí z dětských pokojů, které byste měli okamžitě vyhodit!

    7 věcí z dětských pokojů, které byste měli okamžitě vyhodit!

    Schválně běžte do pokoje svých potomků a podívejte se, co všechno se v nich nashromáždilo. Některé z těch věcí byste měli v zájmu svých dětí a svého…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku