Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zika v líbánkových destinacích: Pozor, kde zplodíte potomka, varuje lékař

Autor: ula, ČTK, Iva Dvořáková - 
15. února 2016
19:32

Riziko nákazy virem zika už hrozí např. v Thajsku a jižní Americe. To jsou také oblíbené destinace českých novomanželů, kteří si tyto země vybírají pro svatební cestu. A většinou tam „pracují“ na potomkovi. Teď to ale odborník rozhodně nedoporučuje.

Virus, který blokuje vývoj mozku u dětí, byl zachycen už i v Evropě, naposledy v Rusku. Nakažená byla žena, která se vrátila z dovolené v Dominikánské republice. I to je země, kam se Češi vydávají za romantikou a často při tom zplodí i potomka.

Epidemiolog Rastislav Maďar z Center očkování a cestovní medicíny Avenier ale před podobnými pokusy o otěhotnění v rizikových oblastech důrazně varuje.

Virus umí projít placentou

Příznaky jsou podobné chřipce. Postiženého bolí hlava, má horečku, objeví se vyrážka, zarudnutí očí. „Není to nic dramatického a nakaženého virus nijak neohrožuje. Pak se zjistilo, že virus dokáže proniknout a napadnout mozek lidského plodu. Zatím se neví, jak projde placentou, ale je možné, že zmutoval,“ uvedl epidemiolog.

Co je virus zika? Podívejte se na video:

Video Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Pokud matka prodělá infekci v době těhotenství, narodí se jí dítě s tzv. mikrocefalií. Jde o tělesné postižení, při kterém dojde k chybnému vývoji mozku plodu již v matčině děloze. „Dítě má menší hlavičku a jeho mozek je poškozený. Zůstává těžce postižené nebo může i zemřít,“ popisuje Maďar tragické následky.

Nákaza v Evropě už v létě?

Ministerstvo zahraničí už varovalo těhotné Češky, aby se vyhnuly rizikovým oblastem, jako je latinská Amerika a Asie. Virus přenáší komáři, kterým se daří v období dešťů, takže nyní se vyskytl i v Brazílii. Epidemiolog nevylučuje, že postupně se nakažení komáři objeví i na více místech v Evropě.Komár tygrovaný, který virus přenáší, žije na celém pobřeží Středního moře, od Španělska přes Francii, Itálii, Slovinsko, Chorvatsko, Řecko až po černomořské pobřeží Bulharska – tedy tam, kam mnoho Čechů jezdí na dovolenou. Proto se domnívám, že virus se bude v létě šířit,“ řekl Maďar. 

Těhotenský test před odletem

Čeští novomanželé a další páry si jižní Ameriku nebo i Thajsko oblíbili jako destinaci nejen pro svatební cestu. Vydávají se tam obvykle za účelem otěhotnění. To teď ale odborník rozhodně nedoporučuje. „Mladá žena by si před cestou měla udělat těhotenský test! Po návratu se ještě aspoň dva týdny nesnažit otěhotnět,“ varuje důrazně epidemiolog.

Používejte repelent

Pokud přece jen vyrážíte do problémových oblastí, nezapomeňte na repelent. A to nejen v pralese nebo večer na pláži. Komár-přenašeč se vydává za člověkem do obydlí. „Když se natřete opalovacím krémem, naneste přes něj ještě repelent. A to opakujte pokaždé, když opalovák použijete,“ radí odborník a dodává: „Držte se v klimatizovaných místnostech a dbejte na to, aby v oknech byly sítě proti hmyzu. Oblečení postříkejte dezinfekcí s obsahem permethrinu, který tyto komáry odpuzuje.“

inkanela ( 16. února 2016 23:06 )

 Příroda z nas udělá znovu opice a bude

Zobrazit celou diskusi