Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fajádův spoluvězeň zůstal v Česku. Požádal si tu o azyl, pustit ho nemohli

Autor: mts - 
13. února 2016
09:23

Zatímco spolupracovníci libanonských tajných služeb Alí Fajád a Chalíd El Marábí odcestovali do vlasti, jejich spoluvězeň Faouzi Jaber musel zůstat v Česku. Podle informací Práva proto, že si tu požádal o azyl. A dokud ministerstvo vnitra nerozhodlo, nesměl opustit zemi. Nyní je jasné, že azyl nedostal, a tak ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) může rozhodnout o jeho osudu.

Jaber je, stejně jako Fajád a El Marábí, podezřelý z nelegálních obchodů se zbraněmi, drogami a podpory terorismu.

O jeho budoucnosti by mohlo být jasno už příští týden. „Požádal o azyl a to se musí vyřešit a právně dokončit nejdříve, pak může teprve ministr rozhodnout. Byli pak za ním ve věznici a jednali o tom, ale už mu přišlo zamítavé stanovisko od ministerstva vnitra, takže už je to v právní moci,“ řekl Právu cizincův advokát Petr Jurák.

O azyl požádal podle právníka proto, že se bál jak vydání do USA, tak do Libanonu. Právě Spojené státy o jeho vydání, stejně jako v případě Fajáda a El Marábího, požádaly. Pelikán však k jejich nelibosti vydání nepodepsal. A je možné, že stejný postup zvolí i u Jabera.

V tom případě by byl Jaber volný a bylo by na něm, kam zamíří. Zřejmě by odcestoval do Libanonu, kde žije jeho manželka a syn. Je ale otázkou, zda ho hned na letišti nezadrží tamní bezpečnostní složky, stejně jako Fajáda a El Marábího. Ti jsou drženi od minulého týdne.

Zobrazit celou diskusi